Zonnevlekken huid – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Zonnevlekken huid


Zonnevlekken op de huid: hoe ontstaan ze en wat kan je eraan doen?

Lekker in de zon zitten op een warme lente dag of op je ligbed zonnen op het strand. Het is heerlijk om te ontspannen. Maar de zon is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je huid. Langdurige blootstelling aan de zon zorgt namelijk voor versnelde huidveroudering met als gevolg zonnevlekken op je huid, ouderdomsvlekken en andere vormen van hyperpigmentatie. Je kan zelf iets doen om de pigmentvlekken door de zon te voorkomen of ze te verwijderen. De huidtherapeut kan je na een uitgebreide huidanalyse adviseren wat de beste methode is voor huidverbetering.

 

Waarom krijg je zonnevlekken op je huid?

Pigment is een stof in je huid die wordt aangemaakt door de pigmentcellen. Het pigment beschermt je tegen de zon. Als je veel in de zon bent dan kleurt je huid bruin. Dat is het pigment. Dit pigment verdwijnt vanzelf als je niet meer in de zon komt. Daarom is je huid in de winter lichter dan in de zomer. Als jouw huid te veel in aanraking komt met de zon, kunnen de cellen echter beschadigd raken. De pigmentcellen gaan dan te veel pigment aanmaken. Dat noem je hyperpigmentatie. Hierdoor krijg je onregelmatige donkere vlekken op je huid, die niet meer wegtrekken als je niet in de zon komt. Deze vlekken noem je zonnevlekken. In principe zijn deze vlekken niet gevaarlijk. Maar als de vlekken van grootte of kleur veranderen is het verstandig om naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Dan kan de donkere vlek namelijk een melanoom zijn, een vorm van huidkanker.

 

Krijg je van de zonnebank pigmentvlekken?

Als je onder de zonnebank gaat dan heb je een grote kans op pigmentvlekken op latere leeftijd. Je gaat natuurlijk onder de zonnebank om bruin te worden. Dat betekent dat je jouw pigmentcellen aan het werk zet om meer pigment aan te maken in de huid. Bij regelmatig onder de zonnebank gaan, kan de aanmaak van pigment hiervan in de war waren. Dan ontstaan er pigmentvlekken door de zonnebank. Onder invloed van hormonen is de kans op pigmentvlekken van de zonnebank alleen maar groter. Het wordt daarom afgeraden om onder de zonnebank te gaan als je zwanger bent. De kans op een zwangerschapsmasker en andere pigmentvlekken is dan namelijk groot.

 

Hoe kan je zonnevlekken op je huid voorkomen?

Omdat zonnevlekken ontstaan onder invloed van de zon, is uit de zon blijven natuurlijk de meest logische oplossing. Als je wel de zon in wil of moet, dan gebruik je een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Je krijgt vooral vlekken in je gezicht door de zon. Dat is logisch, want dit is het lichaamsdeel dat het meeste in de zon komt. Een dagcrème met een spf-factor biedt ook een goede bescherming. Daarnaast zijn je handen en je decolleté vatbaar voor zonnevlekken, maar eigenlijk kan je overal pigmentvlekken na het zonnen krijgen. Vermijd de zon sowieso tussen 11 en 13 uur, omdat dan de zonnekracht het sterkst is. Ook de zonnebank is geen goed idee als je gevoelig bent voor pigmentvlekken.

 

Zonnevlekken verwijderen

Je kan zonnevlekken dus voorkomen door verstandig met de zon om te gaan. Maar als je eenmaal zonnevlekken op je huid hebt, dan gaan ze niet zo maar meer weg. Omdat de zonnevlekken en hyperpigmentatie op zichzelf geen invloed hebben op je gezondheid hoef je ze niet te laten behandelen. Maar als jij de pigmentvlekken erg storend vindt, zijn er behandelingen om de zonnevlekken te verwijderen. Dit zijn dus cosmetische behandelingen.

 

Pigmentvlekken door de zon behandelen

Ga je pigmentvlekken niet zelf behandelen zonder overleg met een huidtherapeut of dermatoloog. Sommige blekende crèmes kunnen je huid namelijk ook beschadigen, waardoor zelfs nog meer pigmentvlekken kunnen ontstaan. De huidtherapeut zal eerst door middel van een huidanalyse je huid beoordelen. Dan kan de beste behandeling worden vastgesteld. Hij of zij kan je dan een crème aanraden, die je zelf dagelijks thuis kan gebruiken. Maar ook andere behandelingen zoals een peeling zijn mogelijk. Jouw therapeut stelt graag in overleg met jou een behandelplan samen om de zonnevlekken op je huis te verwijderen.

  Enthousiast geworden?
  Maak een afspraak

  Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
  We zien je graag in de salon.


  Salon tijdelijk gesloten

  De salon is tot eind april gesloten wegens zwangerschapsverlof.

  Online afspraken kunnen wel alvast ingepland worden. De webshop blijft open.

  Bedankt voor uw begrip!

  This will close in 0 seconds

  WhatsApp +31682437778