Witte pigmentvlekken – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Witte pigmentvlekken


De beste behandeling tegen witte pigmentvlekken

Witte pigmentvlekken zijn witte vlekken op je huid. Ze kunnen ontstaan doordat je huid verbrand is, maar het kan een ook een permanente aandoening zijn, zoals vitiligo. Je kunt ze dus al vanaf je geboorte hebben, maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Gelukkig zijn er behandelingen voor huidverbetering voor een mooie egale huid zonder witte pigmentvlekken. Heb jij juist last van donkere pigmentvlekken? Ook dan zijn er diverse behandelingen mogelijk. Een goede huidspecialist kan na een huidanalyse de juiste behandeling adviseren. Een fruitzuurbehandeling kan jouw witte pigmentvlekken verminderen, maar ook een dermapen behandeling is een goede manier om je huid te verbeteren en witte pigmentvlekken te verwijderen.

 

Hoe ontstaan witte pigmentvlekken?

Witte pigmentvlekken hebben eigenlijk de verkeerde naam. Want de witte plekken ontstaan juist, doordat er te weinig pigment in de huid voorkomt. Bij te veel pigment ontstaan er juist donkere vlekken. Het verdwijnen van het pigment uit de huid kan verschillende oorzaken hebben. Zo hebben littekens en andere beschadigingen in de huid vaak minder pigment, waardoor ze er wit uitzien. Ook kan door een aandoening het pigment worden afgebroken of kan het verplaatsen in het lichaam. Bij sommige aandoeningen valt het lichaam zelf de pigmentcellen aan, waardoor ze verdwijnen. Licht bruine vlekken op de huid zijn juist precies het tegenovergestelde. Op deze licht bruine vlekken hoopt het pigment juist op.

 

Wat is de oorzaak van witte pigmentvlekken

Witte pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Vitiligo is een bekend aandoening, waarbij het lichaam pigmentcellen in het lichaam aanvalt, waardoor plekken zonder pigment ontstaan. Hierdoor krijg je dus witte vlekken op je lichaam, die vaak steeds groter worden. De exacte oorzaak van vitiligo is niet bekend en daardoor is er geen behandeling. Witte pigmentvlekjes kunnen ook ontstaan door andere aandoeningen, zoals eczeem of door de zon. Als je huid verbrand is, kunnen hierna tijdelijk witte vlekken ontstaan. Als de huid regelmatig beschadigt, kunnen die vlekken permanent worden. Ook een gist met de naam Malassezia kan ervoor zorgen, dat je lichte pigmentvlekken op de huid krijgt. Dit kun je behandelen door de gist te bestrijden. Tot slot ontstaan de vlekken ook door ouderdom.

 

Witte pigmentvlekken voorkomen

Hoe meer en langer je in de zon komt, hoe groter de kans dat jij last krijgt van witte pigmentvlekken. Zeker als je huid ook nog eens verbrandt door de zon, is de kans op witte pigmentvlekken groot. Om dat de voorkomen moet je jezelf dus goed tegen de zon beschermen. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en blijf zo veel mogelijk uit de felle zon. Daarbij is het niet alleen belangrijk om je tegen de zon te beschermen om de witte pigmentvlekken te voorkomen. Je moet de witte pigmentvlekken zelf ook beschermen tegen de zon. Door het gebrek aan pigment op deze plekken kan de huid namelijk snelle verbranden. Wees alert op veranderingen in de huid. Want voorkomen is makkelijker dan witte pigmentvlekken verwijderen.

 

Welke witte pigmentvlekken behandeling is het beste?

De juiste behandeling van jouw witte pigmentvlekken hangt allereerst af van de oorzaak van deze vlekken. Helaas zijn niet alle witte pigment vlekken namelijk te voorkomen of te behandelen. Ook de plek waar jij deze witte pigmentvlekken hebt, heeft invloed op de juiste behandeling. Je huid op je gezicht is namelijk heel anders dan de huid op je rug. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf de te bepalen wat je wil doen om je witte pigmentvlekken te verwijderen. Injecties en operaties kunnen effectief zijn, maar zijn ook erg onprettig en er zijn genoeg andere mogelijkheden. Ga niet zo maar iets proberen, omdat sommige middelen juist averechts kunnen werken. Een huidexpert kan jouw pigmentvlekken beoordelen en je adviseren over de beste behadeling. Eventueel kan de huidspecialist je ook doorverwijzen naar een dermatoloog, als er medicatie nodig blijkt te zijn.

 

Witte pigmentvlekken in het gezicht

Als je last hebt van witte pigmentvlekken in je gezicht, wil je daar snel iets aan doen. In je gezicht zijn de vlekken natuurlijk erg zichtbaar en opvallend. Je kunt ze bedekken met make-up zodat ze minder zichtbaar zijn. Maar behandelen is beter, want dan pak je de oorzaak aan. Een crème met retinol maakt jouw huid weer zacht en soepel en zorgt voor herstel. Hierdoor kan het pigment in je huid herstellen, zodat je teint weer egaler wordt. Let daarbij wel op dat je een crème gebruikt, die speciaal is ontwikkeld voor de gezichtshuid. Witte pigmentvlekken die door gist worden veroorzaakt, komen vooral voor als de huid vet is. Door een crème te gebruiken, die de talgproductie van jouw huid onder controle houdt, kan je dit voorkomen. Daarnaast komt je gezicht altijd in de zon als je buiten bent. Gebruik daarom een zonnebrandcrème of een gezichtscrème met een UV-filter met een hoge SPF-factor, bijvoorbeeld 40 of hoger, ook als het niet zonnig is.

 

Witte pigmentvlekken verwijderen met een fruitzuurpeeling

Een fruitzuurpeeling is een goede manier om de witte pigmentvlekken in je gezicht te verwijderen. Bij de fruitzuurpeeling wordt de bovenste laag van je huid zacht gemaakt met fruitzuur, bijvoorbeeld glycolzuur. Hierdoor komen de dode huidcellen los en wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Ook gaat je lichaam meer collageen en elastine onder de huid aanmaken, waardoor je huid gladder wordt. Omdat je huid vernieuwt, worden de verstoringen in het pigment opgelost, zodat de witte pigmentvlekken minder zichtbaar worden of uiteindelijk zelfs verdwijnen. Niet alleen de witte vlekken worden minder wit, de omliggende huid wordt lichter door de fruitzuurpeeling. Na de peeling wordt je huid behandeld met een voedend masker. Je huid neemt na de peeling voedingsstoffen veel beter op en de verzorgende ingrediënten van het masker bevorderen het huidherstel.

 

Witte pigmentvlekken op benen

Witte pigmentvlekken op je benen worden vaak veroorzaakt door Idiopathische guttate hypermelanose, afgekort IGH. Dat is een moeilijke term, maar het betekent ‘kleine witte rondjes waarvan de oorzaak niet bekend is’. En dat is ook precies wat het zijn. De oorzaak van deze kleine rondjes is niet bekend, maar ze komen wel heel veel voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. IGH lijkt vooral te maken te hebben met huidveroudering, ze worden dan ook wel eens witte ouderdomsvlekken genoemd. Daarbij geven de meeste patiënten aan, dat ze veel in de zon zitten, dus het kan zijn dat het ontstaat door te veel zon over een lange periode. Daarom komen deze witte pigmentvlekken vooral op je armen of op je benen voor. Om witte zonnevlekken op de huid van je benen te voorkomen moet je je huid beschermen tegen de zon met een goede zonnebrandcrème. Dat helpt niet alleen bij het voorkomen van nieuwe witte pigmentvlekken op je benen, het zorgt er ook voor dat de bestaande witte plekken niet verbranden. Op je benen is het bovendien lastig om de vlekken te camoufleren en altijd een lage broek of rok dragen is natuurlijk ook geen oplossing. Wel kun je door middel van een zelf bruinende crème of spraytan de vlekken camoufleren, zodat ze minder opvallen.

 

Witte pigmentvlekken op de rug

Bij witte pigmentvlekken op de rug is de moeilijkheid natuurlijk, dat je er zelf niet goed bij kunt. Zeker als je geen partner of huisgenoot hebt, die je kan helpen bij de behandeling, dan is het een goed idee om een expert in de schakelen. Een schoonheidssalon helpt je graag bij het kiezen van de juiste behandeling. Om witte pigmentvlekken op je rug te camoufleren kan je een zelf bruinende crème of een spray tan gebruiken. Maar je kunt ook proberen de oorzaak te verminderen. Producten met retinol of vitamine B kunnen jouw huid ondersteunen in het herstel van het pigment. Hierdoor verdwijnen de witte vlekjes eerder, als ze ontstaan zijn door zonnebrand. Bij een andere oorzaak is meestal geen behandeling mogelijk en kan allen het camoufleren van de vlekken een oplossing bieden. Overleg altijd met je huidspecialist voor de juiste behandeling. Als het nodig is, kan deze je ook adviseren om naar de dermatoloog te gaan, als er medicatie nodig blijkt te zijn.

 

Wat is de beste behandeling van witte pigmentvlekken?

Wat de beste behandeling is voor pigmentvlekken is dus niet zo makkelijk te beantwoorden. Het is afhankelijk van waar de vlekken zitten en wat de oorzaak van de vlekken is. Voor de juiste behandeling ga je naar de huidtherapeut. Deze kan door middel van een huidanalyse bepalen wat de oorzaak is van jouw witte pigmentvlekken en hoe jouw huid het beste behandeld kan worden. Ze stemmen dan in overleg met jou een behandeltraject af. Soms zijn een of twee behandelingen al voldoende, maar soms zijn er ook meer behandelingen nodig. Na de behandelingen van de huidtherapeut moet je vervolgens je huid goed verzorgen om het herstel te stimuleren. De huidtherapeut zal je adviseren hoe je dit het beste kunt doen en welke crème of ander middel je het beste kunt gebruiken. Er is dus geen enkele reden om met witte pigmentvlekken in het gezicht te blijven lopen, als je dat niet wil.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat