Voeding en huidproblemen – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Voeding en huidproblemen


Wat is het verband tussen voeding en huidproblemen?

Als je last hebt van eczeem, dan weet je waarschijnlijk wel dat sommige dingen effect hebben op je klachten. Vaak worden de eczeem klachten erger van heet water of te lang douchen. Ook kan je eczeem verergeren door zeep of een droge huid. Maar wat is eigenlijk het effect van je voeding? Iedereen weet dat je gezond moet eten en genoeg vitamines binnen moet krijgen, maar kan je eczeem erger worden door voeding? Of is bepaalde voeding juist goed voor huidverbetering en kan het helpen bij het verminderen van je eczeem? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat is het verband tussen voeding en huidproblemen?

Voeding heeft een flinke invloed op je lichamelijke gezondheid. Door gevarieerd te eten met genoeg groente en fruit ben je gezonder en heb je een sterker immuunsysteem. Andersom kan je je minder fit voelen en eerder ziek worden als je niet gezond eet. Ook merk je misschien dat je meer last krijgt van puistjes en andere huidproblemen als je bepaalde voedingsmiddelen eet. Kortom, voeding en gezondheid hangen nauw met elkaar samen. Toch is de wetenschap voorzichtig om voedingsadviezen te geven bij eczeem. Maar voedingsdeskundigen raken er steeds meer van overtuigd dan voeding een positief effect kan hebben op je eczeem en andere huidproblemen.

Kan je eczeem krijgen door voeding?

Je krijgt geen eczeem in je gezicht door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Eczeem is in de meeste gevallen namelijk erfelijk bepaald of het gevolg van een allergie. Maar je klachten kunnen wel erger worden door voeding. Sommige mensen hebben een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Dat komt vaak voor bij tarwe, varkensvlees, koemelk en citrusvruchten. Je hebt dan geen allergie, maar je lichaam is overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Vooral je darmflora is daar gevoelig voor. Als je last hebt van overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen er ontstekingen in je lichaam ontstaan. Die ontstekingen worden veroorzaakt door een verstoorde darmflora, waardoor je voedingsmiddelen minder goed opneemt. Dat kan er vervolgens weer voor zorgen, dat je weerstand minder wordt, waardoor je eczeem erger wordt. Stress heeft overigens ook invloed op je darmflora en daardoor kan je ook eczeem door stress krijgen.

Hoe kan je eczeem door voeding voorkomen?

Als jij vermoedt dat voeding jouw huidproblemen veroorzaakt, dan is het zaak om erachter te komen welk voedingsmiddel de boosdoener is. De makkelijkste manier om dat uit te zoeken is een eliminatiedieet. Je schrapt dan een of meerdere voedingsmiddelen voor minimaal acht weken uit je dieet. Als je merkt dat je klachten na deze acht weken verminderd zijn, dan weet je dat deze voedingsmiddelen effect hebben op jouw eczeem. Dat betekent niet dat je nooit meer melk mag drinken of varkensvlees mag eten. Je kan voorzichtig proberen of je van kleine hoeveelheden ook klachten krijgt. Net zo lang tot je precies weet wat je nog wel kunt eten, terwijl je toch je eczeem door voeding voorkomt. Een eliminatiedieet kan je het beste doen onder leiding van een diƫtist. Deze kan je adviseren welke voedingsmiddelen je moet laten staan en je adviseren hoe je toch alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat