Doe de test: is jouw pigmentvlek gevaarlijk? – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Doe de test: is jouw pigmentvlek gevaarlijk?

Doe de test: is jouw pigmentvlek gevaarlijk?

Niemand heeft een volledig egale huid. Als je goed kijkt, heb je vast wel een paar (of veel) pigmentvlekken. Ze kunnen op je gezicht voorkomen, maar ook op de rest van je lichaam. Pigmentvlekken zijn meestal onschuldig, maar kunnen in sommige gevallen gevaarlijk zijn. We spreken dan van een melanoom, een vorm van huidkanker. Daarom is het belangrijk om je pigmentvlekken goed in de gaten te houden. Gelukkig bestaat er een simpele test waarmee je checkt of jouw pigmentvlek gevaarlijk is.

De ABCDE-test

Het wordt aangeraden om ten minste één keer per jaar je pigmentvlekken te checken. De meest toegankelijke manier om je pigmentvlek te checken is de ABCDE-test. Volgens deze test zijn er vijf pijlers waar je op moet letten, elk met een eigen letter (vertaald vanuit het Engels).

Asymmetry/asymmetrie

Een pigmentvlek zou symmetrisch moeten zijn. Dit is het geval als je er een denkbeeldige lijn doorheen kunt trekken, en de beide helften aan weerszijden van de streep elkaars spiegelbeeld zijn. Verschillen de helften van elkaar? Dan is er sprake van asymmetrie.

Border/grens

Een goedaardige pigmentvlek heeft een scherpe en duidelijk gedefinieerde rand. Als je opmerkt dat je pigmentvlek een grillige, onregelmatige rand begrenzing heeft, kan het zijn dat er sprake is van een melanoom.

Color/kleur

Normale pigmentvlekken hebben meestal een gelijkmatige kleur. Vaak zijn ze bruin of zwart. Als je pigmentvlek een afwijkende kleur heeft, twee of meer kleuren heeft, of verandert van kleur, kan dit duiden op een melanoom.

Diameter/diameter

Pigmentvlekken zijn vaak klein, maar in sommige gevallen zijn ze groter. Als de pigmentvlek groter is dan 5 millimeter, is het zaak om deze goed in de gaten te houden.

Evolving/verandering

Een goedaardige pigmentvlek is rustig. Merk je dat je pigmentvlek verandert, groeit of verkleurt? Dan kan dit een teken zijn van melanoom. Daarnaast zijn jeuk, bloeden of verdikking hele duidelijke veranderingen om in de gaten te houden.

De huisarts

Zodra je een van de letters kunt afvinken, is het raadzaam om je pigmentvlek te laten checken door je huisarts. Deze kan de pigmentvlek verder onderzoeken en vaststellen of er daadwerkelijke sprake is van een melanoom, of van een onschuldige verandering.

Utrechtse Schoonheid

Als blijkt dat je pigmentvlek goedaardig is, kan deze alsnog cosmetisch storend zijn. Bij Utrechtse Schoonheid kunnen we je helpen om je pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen. Pigmentvlekken komen in diverse vormen voor, zoals sproeten, ouderdomsvlekken, café-au-lait vlekken of zwangerschapsmasker. Daarom vindt er voorafgaand aan de behandeling altijd een huidscan plaats. Hiermee beoordelen we je hyperpigmentatie en kunnen we een behandeling op maat maken. Neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778