Striae littekens – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Striae littekens


Wat kan je doen tegen striae littekens?

Meer dan zeventig procent van de vrouwen is helaas bekend met striae, maar het komt ook bij mannen voor. Strepen op je lichaam, die niet meer weggaan. Ze worden ook wel striemen genoemd of in het Engels stretch marks. Wat hoe ontstaat striae eigenlijk? Wat kan je doen om het te voorkomen? En zijn er huid verbeterende behandelingen die helpen als je al last hebt van striae?

Wat zijn striae?

Striae zijn lange lijnen over je lichaam. Het zijn littekens die ontstaat als de tweede huidlaag te ver en te snel uitrekt. Deze huidlaag wordt de dermis genoemd. Vaak merk je dat de striae aan het ontstaan zijn, omdat de huid begint te jeuken. Daarna ontstaan er rode of paarse lijnen op de huid. Uiteindelijk worden de lijnen wit, grijs of beige. De lijnen zijn een paar millimeter breed, maar kunnen wel meerdere centimeters lang worden. Ook merk je dat de lijnen dieper liggen en dat de huid in die lijnen dunner is. De strepen zijn niet gevaarlijk, maar ze zien er niet mooi uit. Je ziet ze vooral op de buik, maar ze komen ook wel voor op billen, armen en benen.

Hoe ontstaan striae littekens?

Het ontstaan van striae littekens heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste oorzaak is dat de huid in korte tijd ver wordt uitgerekt. De bekendste oorzaak hiervan is een zwangerschap, waarbij de buik zo snel groeit, dat je huid het niet bij kan houden. Maar ook bij een groeispurt, snel aankomen in gewicht of juist afvallen of bij intensief bodybuilden kunnen striae littekens ontstaan. Daarnaast kunnen ze door gebruik van steroïden of langdurige blootstelling aan cortisol, het stresshormoon, ontstaan.

Waar komen striae littekens vooral voor?

Eigenlijk kunnen striae littekens overal ontstaan, maar sommige plekken zijn meer vatbaar dan andere. De borsten bijvoorbeeld groeien en krimpen onder invloed van hormonen geregeld in een leven. Als je aankomt, zullen je billen relatief snel groeien, waardoor striae ontstaan. Maar ook als je afvalt en je billen kleiner worden kan dat zorgen voor striae littekens. Bij fanatieke sporters die in korte tijd hard trainen, kunnen striae littekens ontstaan als de spieren snel groter worden. Bij overgewicht kunnen over het hele lichaam striae littekens ontstaan, omdat het gewicht overal toeneemt. Je ziet dan strepen op de rug, de buik en op de benen. Dit soort littekens komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Hoe kan je striae littekens voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een cliché, maar dat is niet voor niks. Helaas is er niets wat honderd procent garantie geeft op het voorkomen van striae. Zeker in het geval van een zwangerschap neemt je omvang zo snel toe, dat je huid het niet bij kan benen. Wel is het bekend dat hydrateren belangrijk is. Er zijn verschillende crèmes om je huid soepel te houden en de elasticiteit van je huid te bevorderen. Hoe elastischer je huid, hoe kleiner de kans dat er striae ontstaat. Je kan je huid goed hydrateren door je huid regelmatig in te smeren met olie, een crème of een speciale littekencrème. Daarnaast zijn er crèmes die de aanmaak van het bindweefsel stimuleren.

Wat kan je zelf doen als je al striae littekens hebt?

Het is helaas bijna niet mogelijk om helemaal van je striae littekens af te komen, je kan ze namelijk niet verwijderen. Er zijn wel behandelingen mogelijk die de zichtbaarheid van de striae kunnen verminderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je huid goed te hydrateren. Door te smeren met een vocht inbrengende crème kan je de littekens verminderen. Door voor een olie met vitamine E te kiezen, kan je plaatselijk de striae verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de huid goed te beschermen. De littekens zijn namelijk vatbaarder voor zonnebrand. Door met een goede zonnebrandcrème met een hoge spf te kiezen voorkom je dat je huid verder beschadigd.

Striae littekens laten behandelen

Zelf kan je dus maar weinig doen als je eenmaal striae littekens hebt. Gelukkig heeft de schoonheidsspecialist nog wel enige behandelingen, die jouw striae kunnen verminderen.

Microdermabrasie

Microdermabrasie is een behandeling waarbij je huid vacuüm wordt gezogen en er micro kristallen op je huid worden geblazen. Hierdoor wordt je bovenste huidlaag losgemaakt, waardoor de cellen zich gaan vernieuwen. Ook wordt de doorbloeding van je huid gestimuleerd. Door de cel vernieuwing in je huid kunnen de striae littekens kleiner worden. Omdat microdermabrasie echter niet doordringt tot de tweede huidlaag, waar de littekens zich bevinden, is het resultaat slechts beperkt.

Micro-needling

Bij microneedling worden minuscule naaldjes in je huid geprikt. Vaak wordt dat gedaan met een Dermapen, zodat de diepte van de naaldjes nauwkeurig bepaald kan worden. Deze naaldjes beschadigen je huid licht, waardoor de aanmaak van elastine en collageen wordt gestimuleerd. De naaldjes komen wel in de tweede huidlaag en kunnen daarom ook de striae bereiken. Door na de microneedling behandeling een crème te gebruiken trekken de voedende bestanddelen van de crème dieper in je huid en wordt het effect groter.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een diepe massage, die het bindweefsel stimuleert. Hierdoor wordt de doorbloeding bevorderd. Voor een goed effect moet de behandeling regelmatig herhaald worden, want je ziet pas na meerdere behandelingen resultaat. Het is een bekende behandeling tegen cellulitis, maar het lijkt ook te helpen om striae littekens te verminderen.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778