Soorten huidproblemen – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Soorten huidproblemen


Welke soorten huidproblemen komen het meest voor?

Helaas heeft niet iedereen een stralende, gezonde huid zonder er iets voor te hoeven doen. Huidproblemen komen namelijk veel voor. Van eczeem tot acné en van psoriasis tot huidkanker, het zijn allemaal problemen waar veel mensen last van hebben. Gelukkig is er voor veel van deze soorten huidproblemen een behandeling mogelijk. Daarom zetten wij de vijf meest voorkomende huidproblemen en de mogelijke behandelingen op een rij.

De vijf meest voorkomende huidproblemen

 

Eczeem

Eczeem is een ontsteking van de huid. Je herkent eczeem aan een schilferige huid met rode plekken. De huid is droog en kan jeuken. Er zijn verschillende soorten eczeem, die elk hun eigen oorzaak hebben. Het meest voorkomende eczeem is atopische dermatitis. Dit type eczeem begint vaak al op jonge leeftijd, maar kan ook op de volwassen leeftijd nog voor klachten zorgen. Het tweede meest voorkomende type eczeem is allergisch contacteczeem. Dat komt vaak voor bij volwassenen en wordt veroorzaakt door een allergische reactie op iets waar je mee in contact bent gekomen. Eczeem kan overal op je lichaam voorkomen, maar je ziet vooral veel eczeem in het gezicht.

Behandeling tegen eczeem

Eczeem kan helaas niet genezen worden door een uitwendige behandeling, je kan echter wel de symptomen verminderen. Het is daarbij vooral belangrijk om de droge eczeemhuid goed te voeden met een huidolie of een hydraterende crème. Gebruik geen producten met parfum, want deze kunnen de klachten alleen maar verergeren. Vraag advies aan de huidspecialist voor de juiste behandeling. Bij ernstige klachten kan je het beste contact opnemen met de dermatoloog. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is van jouw eczeem en een behandeling beginnen om je klachten te voorkomen.

Seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd. Het komt voor op je hoofdhuid en veroorzaakt roos. Je huid kan rood zijn met gele of witte schilfers. Ook kan je huid vettige worden en heb je jeuk op de aangetaste plekken. Het wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne of door de verkeerde shampoo, want het is een erfelijke aandoening. Er is dus helaas ook geen genezing mogelijk. Wel kan je door de symptomen te bestrijden je klachten verminderen.

Seborroïsche dermatitis

Er zijn speciale shampoos, die je hoofdhuid verzorgen en roos kunnen voorminderen. Daardoor vermindert ook de jeuk op je hoofd, wat natuurlijk erg prettig is. Ondanks dat de hoofdhuid door seborroïsche dermatitis vettig kan zijn, helpt het om je hoofdhuid regelmatig te behandelen met een verzorgende olie. Laat het intrekken en was het dan weer uit je haren. Je hoofdhuid wordt hierdoor soepeler, waardoor je klachten verminderen.

Huidkanker

Huidkanker is het ernstigste huidprobleem van deze lijst. Als het niet behandeld wordt, kan het uiteindelijk zelfs dodelijk zijn. Er zijn verschillende soorten huidkanker. Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de drie meest voorkomende soorten. Je herkent huidkanker aan onregelmatige donkere plekken op je huid. Deze plekken liggen meestal niet in je huid, maar liggen er iets op. De meeste vormen van huidkanker ontstaan onder invloed van zonlicht. Als je veel onbeschermd in de zon komt of snel verbrandt, heb je een hoger risico.

Behandeling van huidkanker

Als je vermoedt, dat je huidkanker hebt dan neem je direct contact op met je huidarts. Hoe sneller de behandeling kan starten, des te groter is de kans op genezing. De huisarts zal je doorverwijzen naar een dermatoloog of oncoloog voor verdere behandeling. Om huidkanker te voorkomen is het belangrijk om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor als je in de zon komt. Ook kan je de zon het beste vermijden als deze op zijn sterkst is.

Acné

Acné is de meest voorkomende huidaandoening. Je herkent het aan het ontstaan van mee-eters en puistjes met witte punten op de huid. Acné ontstaat meestal in de pubertijd door de veranderende hormoonspiegel in je lichaam. Hierdoor raakt de talgproductie in de war, waardoor je poriën en talgklieren verstopt raken. In de meeste gevallen verdwijnt de acné weer op latere leeftijd, maar niet bij iedereen. Omdat acné wordt veroorzaakt door hormonen kan je zelf weinig doen om acné te voorkomen. Je kan echter wel de ernst van de acné verminderen met de juiste acné behandeling.

Behandeling van acné

Het belangrijkste bij acné is dat je de puistjes nooit zelf moet uitknijpen. Dit zorgt ervoor dat er bacteriën onder de huid kunnen komen, waardoor je meer onderhuidse ontstekingen krijgt. Ook krijg je er acné littekens van. Als je per se van de puistjes af wil, kan je ze wel uit laten knijpen door de schoonheidsspecialist. Daarnaast is het belangrijk om je huid twee keer per dag te reinigen met een mild reinigingsmiddel dat speciaal voor acné is. Je kan ook bij de schoonheidsspecialist terecht voor een gezichtsbehandeling met diepe reiniging. Verzorg je huid daarnaast met een olie of een crème.

Psoriasis

De laatste van de soorten huidproblemen is psoriasis. Het is een chronische huidaandoening, dus je houdt er je hele leven last van. Wel kunnen de klachten tijdelijk ernstiger worden of juist bijna verdwijnen, bijvoorbeeld onder invloed van het weer of bepaalde voedingsmiddelen. Psoriasis komt vooral voor op de elle bogen en knieën, maar de aandoening kan ook de hoofdhuid en andere plekken aantasten. Soms dringt het zelfs door tot je gewrichten. Je herkent psoriasis aan gezwollen huid die er rood uit ziet en bedekt is met huidschilfers. De huid kan pijnlijk zijn en barstjes vertonen. Het is niet besmettelijk.

Psoriasis behandelen

Psoriasis is een chronische aandoening. Je kan dus alleen de symptomen van de aandoening bestrijden. Dat doe je door de huid te hydrateren. Een crème of olie met vitamine E werkt goed tegen psoriasis, omdat dit ontstekingsremmend werkt. Bovendien zorgen de vetten ervoor dat je huid soepeler wordt. Als je je huid wil laten verzorgen door de schoonheidsspecialist is het belangrijk om hem of haar te informeren dat je last hebt van psoriasis. Dan kunnen ze daar rekening mee houden bij het kiezen van de behandeling en de producten. Bij ernstige klachten kan je het beste contact opnemen met een dermatoloog.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778