rode pigmentvlekken – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

rode pigmentvlekken


Hoe ontstaan rode pigmentvlekken en wat kan je eraan doen?

Als je ineens rode pigmentvlekken in je gezicht hebt, hoef je niet te schrikken. De rode pigmentvlekjes kunnen een teken van een ziekte zijn, maar ze kunnen net zo goed een onschuldige oorzaak hebben. Waar ze ook vandaan komen, de rode vlekken kunnen je huid behoorlijk ontsieren. Om de rode pigmentvlekken te behandelen of in de toekomst te voorkomen moet je wel weten wat de oorzaak is. Daar hebben wij de meest voorkomende oorzaken van rode huiduitslag en pigmentvlekken op een rij gezet en vertellen we wat je eraan kunt doen.

Hoe herken je rode pigmentvlekjes?

Voordat we het over de oorzaken gaan hebben, moeten we het eerst hebben over wat rode vlekken nu eigenlijk zijn. Vaak spreken mensen van rode pigmentvlekje, terwijl ze eigenlijk last hebben van andere huidproblemen zoals blaasjes, puistjes of rode bultjes. Als je wil bepalen waarom jij rode vlekjes hebt, moet je eerst goed kijken of de vlekken in de huid zitten of erop liggen. Vlekken die in de huid zitten noem je pigmentvlekken. Als de vlekken meer op de huid liggen en je huid onregelmatig aanvoelt, spreekt je eerder van bultjes, blaasjes of plakkaten. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen waar de rode vlekken zich bevinden. Zitten ze over je hele gezicht of maar aan een kant? Dit kan je allemaal meer vertellen over de oorzaak.

Rode pigmentvlekken over je hele gezicht

Als je hele gezicht is bedekt met rode vlekken of je hele gezicht is rood geworden, dan wordt dat vaak veroorzaakt door een allergie of door de zon.

Allergie

Bij een allergie kan je huid reageren op iets waarmee het in aanraking is gekomen. Dit noem je een contactallergie. Dat kan bijvoorbeeld een nieuwe crème zijn, een ander reinigingsmiddel voor je gezicht of een andere wasmiddel voor je handdoeken. Ook kan je allergisch zijn voor iets wat je hebt gegeten of een geneesmiddel, waardoor je rode vlekken in je gezicht krijgt. Je kan rode pigmentvlekken die door allergie ontstaan, herkennen aan de zwelling en de jeuk die vaak met deze vlekken gepaard gaat. Ook kan je het warm krijgen. De makkelijkste manier om rode pigmentvlekken door allergie te voorkomen is uit te zoeken waar je allergisch voor bent en dit vervolgens uit de weg gaan. Bedenk of je iets anders bent gaan gebruiken, wat je allergie veroorzaakt kan hebben. Als je zelf niets kan bedenken, dan kan je een allergietest laten doen bij de huisarts of dermatoloog. Als je eenmaal weet waar jouw allergische reactie vandaan komt, ban je die stof of dat voedingsmiddel uit je leven en krijg je geen reacties meer.

Rode pigmentvlekken door de zon

Als je te lang bent blootgesteld aan de zon, kan je huid verbranden. Dit gebeurt vooral als de zon op zijn felst is tussen elf en drie uur of onder de zonnebank. Je huid wordt niet alleen rood, maar voelt ook warm aan, kan opzwellen en doet pijn. Als je ernstig verbrand bent, zal je huid uiteindelijk gaan vervellen. Een verbranding van je huid door de zon behandel je door een koude doek op de huid te leggen, zodat de warmte eruit kan. Daarna smeer je de huid in met aftersun lotion of gel. Een verkoelende gel met aloë vera kan ook prettig zijn voor je verbrandde huid. Voorkomen is echter beter dan genezen. Smeer je daarom altijd goed in als je de zon in gaat. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor en zorg dat je jezelf regelmatig opnieuw insmeert.

Rode pigmentvlekjes in het gezicht

Kleine rode vlekjes kunnen een indicatie zijn voor een infectie, maar ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Bekijk de vlekje dus goed om te bepalen wat voor vlekjes het zijn. Zijn het echt alleen vlekjes of ontstaan er ook bultjes of blaasjes. Dan kan je veel vertellen over het type vlekken waar je last van hebt en wat je kan doen voor huidverbetering. We noemen een aantal voorbeelden.

Koortslip

Een koortslip is makkelijk te herkennen, omdat de rode pigmentvlekjes meestal rond de mond voorkomen en gepaard gaan met blaasjes. Maar de blaasjes kunnen ook verschijnen op de wangen, het voorhoofd en zelfs op je armen, benen en vingers. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Als je eenmaal besmet bent met het virus kom je er niet meer vanaf. Gelukkig worden de klachten wel minder als je ouder wordt. Als je last hebt van een koortslip kan je huisarts je tabletten of zalf voorschrijven om de klachten te verminderen. Bedenk ook dat je besmettelijk bent, dus pulk niet aan de blaasjes en korstjes, gebruik geen make-up op de aangetaste plekken en gebruik je bestek en andere artikelen alleen zelf. Ook zoen je als het virus actief is geen mensen om het virus niet verder te verspreiden.

Rode ouderdomsvlekken

Rode ouderdomsvlekken worden ook wel seniele angiomen genoemd. Het zijn kleine rode puntjes of blaartjes op je huid. Ze kunnen al ontstaan als je nog maar een tiener bent, maar vervolgens komen er steeds meer bij. Ze ontstaan omdat de bloedvaatjes in je huid verwijden en de huid dunner wordt. Meestal zijn de rode ouderdomsvlekken maar een paar millimeter groot en ze komen vooral voor op je romp, maar ze worden ook wel gezien in het gezicht of op de armen. Ze zijn volkomen onschuldig. Het is een van tekenen van huidveroudering en er is daarom nauwelijks iets aan te doen. Wel kan je de huid met ouderdomsvlekken een huidverbeterende behandeling geven. Dan kan de huid zichzelf verjongen en worden de rode plekjes minder zichtbaar. Daarnaast werken sommige antirimpelcrèmes ook goed tegen pigmentvlekken.

Acné

Bij acné gaan de rode pigmentvlekken gepaard met pusbultjes en zwarte mee-eters. Daarnaast kan je, als je veel last hebt gehad van acné, roodgekleurde acné littekens krijgen. Acné komt vooral voor bij jongeren in de puberleeftijd tussen 12 en 24 jaar oud, maar tussen de twee en vijf procent van de mensen houdt ook op latere leeftijd last van acné. Het is een goedaardige aandoening, maar hij kan wel heel vervelend zijn. Acné zit namelijk vooral in het gezicht en op de schouders, maar je ziet acné ook op de rug of billen. Vooral acné in het gezicht kan zorgen voor psychische problemen en angstgevoelens. Acné ontstaat als je te veel talg aanmaakt. Daardoor raken poriën verstopt en gaan ze ontsteken. De talgproductie wordt beïnvloed door hormonen, daarom zijn de klachten rond de puberteit het ergst. Het wordt vooral erfelijk bepaald en is daarom niet of nauwelijks de voorkomen. Door je huid goed te reinigen en gezond te eten kan je de klachten wel verminderen. Daarnaast heeft de schoonheidsspecialiste verschillende acné behandelingen om je huid diep te reinigen en de puistjes en mee-eters zo veel mogelijk te voorkomen. Acné volledig voorkomen is echter helaas niet mogelijk.

Rosacea

Rosacea is een vervelende aandoening waarbij je neus en wangen rood verkleuren. Vandaar de naam. Het is een onschuldige aandoening die niet besmettelijk is, maar wel chronisch. Als je er eenmaal last van hebt, kom je er dus niet meer vanaf. Je bloedvaten verwijden, zodat ze beter zichtbaar zijn onder de huid en de rode kleur veroorzaken. De klachten kunnen lijken op die van acné, maar beide huidproblemen hebben niets met elkaar te maken. Rosacea ontstaat rond je dertigste tot vijftigste levensjaar en komt vooral voor bij vrouwen. De oorzaak van de rode pigmentvlekken is helaas niet bekend. Wel zijn er een paar factoren die de klachten kunnen verergeren, waaronder alcohol, bepaalde geneesmiddelen, bepaalde voeding, stress en overgevoeligheid. Hoewel rosacea op zichzelf niet schadelijk is, hebben mensen met deze aandoening een grotere kans op hart- en vaatziektes. Het is dus belangrijk om je conditie op peil te houden en je gezondheid regelmatig te laten controleren door een arts. Ook kan het zorgen voor een verdikking van de huid. Omdat het een ontstekingsreactie is van de huid, kan rosacea behandeld worden met antibiotica. Ook kan je bij de schoonheidsspecialist terecht voor een rosacea behandeling die vooral de symptomen van de aandoening kan verminderen.

Rode pigmentvlekken rond de mond

Als je alleen rode pigmentvlekjes rond je mond hebt, kan dit het lipliksyndroom zijn. De naam zegt al wat de oorzaak is. Het is namelijk een irritatie van de huid, omdat er continu aan de lippen en de omliggende huid wordt gelikt. Omdat de lippen met de tong steeds vochtig gemaakt worden, raakt de huid geïrriteerd. De huid wordt rood en er ontstaan schilfers. Dit veroorzaakt weer dat de patiënt meer aan de lippen gaat likken, omdat ze pijn doen, maar dat maakt de klachten alleen maar erger. Zo komt de patiënt in een vicieuze cirkel. Dat kan onschuldig zijn, maar het kan ook een teken zijn van een dwangneurose of stress. Het ontstaat vaak bij jonge kinderen, maar kan ook pas op latere leeftijd beginnen in stressvolle periodes. De klachten worden het beste verholpen door te stoppen met likken. Bij kinderen is het syndroom vaak het resultaat van onzekerheid, angsten of problemen op school. Dan helpt het om de achterliggende oorzaak aan te pakken.

Gordelroos

Gordelroos is een ziekte die wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken. Bij gordelroos krijg je blaasjes op je huid. Iedereen kan er last van krijgen, maar het komt het vaakst voor bij mensen boven de zestig. Als je als kind waterpokken hebt gehad, blijft het virus de rest van je leven in je lichaam. Op het moment dat je weerstand laag is, kan het virus weer oplaaien en kan je last krijgen van gordelroos. Het is geen ernstige aandoening, maar de plekken kunnen wel heel pijnlijk zijn en je kan je flink ziek voelen. Bovendien kunnen de klachten wel een maand aanhouden als je er niets aan doet. Je huisarts kan je een antivirusmiddel voorschrijven en een zalf geven tegen de jeuk. Tegen de pijn kan je paracetamol of ibuprofen nemen.

Krentenbaard

Krentenbaard, of impetigo, zijn jeukende rode plekken bij de mond, ogen en neus, maar soms ook op de armen en benen. Het lijkt alsof de patiënt een baard van krenten heeft, vandaar de naam. De plekken worden veroorzaakt door ontstekingen van de huid. Het begint op de huid als deze beschadigd is en de bacteriën daardoor in de huid door kunnen dringen. Het begint met kleine bultjes, maar deze barsten open, waardoor er korstjes ontstaan. Omdat de plekken ook erg jeuken is het lastig er vanaf te blijven, maar dat is wel belangrijk. Door te pulken breidt de infectie zich alleen maar verder uit. De klachten komen vooral voor bij kinderen onder de zeven. Je kan krentenbaard behandelen door de korstjes voorzichtig los te weken met olie of zout water. Een antibioticazalf en desinfecterende zeep helpt ook goed. Daarnaast is belangrijk om verdere besmetting te voorkomen door iedereen een eigen handdoek te laten gebruiken en van de plekken af te blijven.

Rode pigmentvlekken met droge plekken

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening, die in Nederland veel voorkomt. Meer dan driehonderdduizend mensen in Nederland hebben er last van. Ze hebben rode pigmentvlekken op de huid, die erg droog zijn en bedekt zijn met dikke schilfers. De plekken komen veel voor op de ellebogen, knieën en onderrug, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Het is een erfelijke aandoening en het is dus niet besmettelijk. De eerste klachten kunnen al bij een baby beginnen, maar het komt ook voor dat je pas vanaf je vijftigste of zestigste klachten krijgt. Psoriasis is een stoornis in het vernieuwen van huidcellen. Je maakt te snel nieuwe cellen aan, waardoor de cellen de kans niet krijgen om volledig te groeien. Daardoor ontstaan de schilfers. De huid raakt ontstoken en wordt rood. De huidklachten kunnen ook gepaard gaan met ontstekingsreacties in de gewrichten, waardoor bewegen pijnlijk wordt. De oorzaak van psoriasis is onbekend, maar we weten wel dat een lage weerstand en stress de klachten kunnen verergeren. Psoriasis kan niet genezen worden en je kan het ook niet voorkomen. Wel kan je de klachten behandelen met een intensief voedende crème, lotion of gel. Bij ernstige klachten neem je contact op met een huisarts of dermatoloog. Deze kan je cortisonzalf of tabletten voorschrijven die de klachten kunnen verminderen.

Ringworm

De naam ringworm is wat verwarrend. Het verwijst namelijk naar de cirkelvormige rode plek die je krijgt en niet daar de oorzaak van de rode plekken. Ringworm is namelijk een schimmelinfectie in de huid en geen worm. Deze schimmel komt ook voor bij dieren en kan zich van dier naar mens en andersom verspreiden. Het is behoorlijk besmettelijk. De plekken zijn goed te herkennen door de scherpe grens van de plek, daarnaast zijn de plekken vaak rond. Het is een rode pigmentvlek die schilferig is en jeukt of branderig aanvoelt. Je kan ringworm behandelen met een schimmeldodende crème of zalf, die je een of twee keer per dag moet aanbrengen op de aangetaste plek. Ook kan je van de huisarts een tablettenkuur krijgen. Soms moet je de ringworm wel drie tot zes maanden blijven behandelen, want de infectie kan erg hardnekkig zijn. Maak bij een infectie ook alles goed schoon. Was je beddengoed, handdoeken en kleding goed, anders blijven de sporen van de schimmel in je huis zitten en besmet je jezelf steeds weer opnieuw. Bovendien kan je zo ook de ringworm doorgeven aan je huisgenoten.

Eczeem

Eczeem betekent dat jouw huid snel allergisch reageert op dingen. Je huid wordt rood en kan gaan schilferen. Ook kan de huid warm worden, kunnen er blaasjes ontstaan en krijg je last van jeuk. Er zijn verschillende soorten eczeem, maar de klachten zijn meestal ongeveer hetzelfde. Baby’s kunnen er al last van hebben, maar het kan ook past op latere leeftijd ontstaan. Je krijgt last van eczeem als je er erfelijke aanleg voor hebt, maar de klachten worden getriggerd door iets van buiten, bijvoorbeeld door voeding of bepaalde materialen. Dat noem je allergene prikkels. Ook kan eczeem ontstaan als je huid geïrriteerd wordt, bijvoorbeeld door droge lucht of door te vaak wassen. Eczeem kan op verschillende manieren worden behandeld. Je kan allereerst de prikkel waardoor het eczeem steeds ontstaat, wegnemen of de ontstekingsreactie remmen. Omdat je huid erg droog wordt door het eczeem helpt een intens voedende crème ook tegen de klachten. Je huid blijft dan zachter en soepeler, waardoor je minder last hebt van jeuk en schilfers. Zorg wel dat de crème geen irriterende bestanddelen zoals alcohol bevat, want dan kan het de klachten juist verergeren.

Hoe kan je rode pigmentvlekken behandelen?

Elke soort rode pigmentvlek kan een andere oorzaak hebben en dus ook een andere behandeling nodig hebben. Laat je vlekken daarom altijd beoordelen door een arts of huidspecialist. Als je last hebt van rode pigmentvlekken die niet zijn veroorzaakt door een infectie of een aandoening, kan je bij de schoonheidsspecialist terecht. Zij hebben verschillende huidverbeterende behandelingen, die je pigmentvlekken kunnen verminderen of zelf kunnen verwijderen. Met een fruitzuurpeeling bijvoorbeeld wordt de bovenste huidlaag losgemaakt. Daardoor maakt je lichaam meer nieuwe huidcellen aan die een normale hoeveelheid pigment hebben. Daardoor worden je pigmentvlekken steeds minder zichtbaar. Deze behandeling helpt vooral goed tegen rode ouderdomsvlekken. De schoonheidsspecialist kan na een huidanalyse adviseren wat de beste behandeling is voor jouw klachten. Als je rode pigmentvlekken gepaard gaan met een droge huid, kan je ook vragen om een behandeling die de huid voedt en verzorgt. Verder kan de schoonheidsspecialist je adviseren welke producten je in je dagelijkse verzorgingsroutine moet gebruiken om je huid optimaal te verzorgen. Een gezonde huid biedt namelijk een goede bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf en zorgt dat je minder last hebt van rode pigmentvlekken en andere huidklachten.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat