Pigmentvlekken – Utrechtse Schoonheid

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken veroorzaken een ongelijkmatige teint en wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Dit komt door de overproductie van melanine, het pigment dat voor kleur in je huid en haar zorgt. Een overproductie van melanine wordt vaak veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan de zon, maar ook door hormonen. Daarnaast krijg je door littekens soms ook pigmentvlekjes op de huid. Pigmentvlekken verwijderen is niet in alle gevallen mogelijk, maar je kunt ze wel zoveel mogelijk voorkomen of minder zichtbaar maken.

Pigmentvlekken: wat zijn de oorzaken?

Om pigmentvlekken aan te pakken, is het belangrijk dat je achter de oorzaak komt. Hieronder volgt een lijstje met de meest voorkomende oorzaken van pigment vlekken:

 1. De zon: Als je je huid regelmatig aan de zon (en daarmee ook uv-licht) blootstelt, dan zie je dat terug in de huid. Je huid maakt dan teveel melanine aan om zich te beschermen, waardoor je huid dus ook verkleurt en er pigment vlekken ontstaan. Je wordt dus niet egaal bruin, maar krijgt eerder een onregelmatige teint met bruine vlekjes.
 2. Hormonen: Schommelingen in het hormoonhuishouden, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, kunnen ook voor pigmentvlekken zorgen. Dit wordt ook wel melasma of een zwangerschapsmasker genoemd. Daarnaast kan het gebruik van orale anticonceptie en bepaalde medicijnen ook de hormoonhuishouding verstoren en voor pigmentvlekken zorgen.
 3. Ontsteking: Je kunt ook pigmentvlekken krijgen door ontstekingen in de huid, bijvoorbeeld veroorzaakt door huidletsel, acne littekens of een medische procedure. Een andere benaming voor dit soort pigmentvlekken is post-inflammatoire hyperpigmentatie.
 4. Vervuiling: Luchtverontreiniging en andere soorten vervuiling kunnen de huid binnendringen en vast komen te zitten. Deze vervuilende deeltjes oxideren en kunnen zorgen dat het weefsel eromheen ontsteekt, met de vorming van donkere vlekken of ouderdomsvlekken tot gevolg.

Welke producten zijn geschikt om pigmentvlekken tegen te gaan?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen pigmentvlekken te voorkomen of minder zichtbaar te maken. Alles begint met een goede huidverzorging. Daarbij is het belangrijk dat je op de ingrediënten van je verzorgingsproducten let. Hieronder lees je welke werkzame stoffen het beste zijn voor het behandelen van pigmentvlekjes.

Hexylresorcinol

Hexylresorcinol stopt het enzym dat melanine produceert, dus producten met deze werkzame stof helpt pigmentvlekken te verminderen.

Niacinamide

Niacinamide oftewel vitamin B3 onderdrukt melanosomen en voorkomt dat deze naar de omliggende huid verspreiden.

Shiitake

Shiitake is een paddenstoel en helpt je teint te egaliseren door melanine af te breken, waardoor je huid een minder intense kleur krijgt. Daarnaast bevat shiitake ook nog eens ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten, dus is het een waardevolle ingrediënt tegen de bestrijding van pigmentvlekken en een gezonde huid.

Adaptogen Ashwagandha

Adaptogen Ashwagandha is Indiase ginseng en wordt al eeuwen gebruikt in de Ayurveda geneeskunde. Het heeft een versterkend en vitaliserend effect en bevat daarnaast veel antioxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen.

Vitamine C

Vitamine C verheldert je huid en is een van de sterkste antioxidanten die er bestaan. Het helpt tegen pigmentvlekken en verstevigt daarnaast de huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels tegen worden gegaan.

Magnesium Ascorbyl Phosphate

Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) is een gestabiliseerde vorm van vitamine C en zorgt er dus voor dat je huid dit beter opneemt. MAP gaat dus pigmentvlekken tegen en beschermt je daarnaast ook tegen vrije radicalen en zorgt voor extra productie van collageen.

Wat kun je zelf nog doen om pigmentvlekken te verwijderen?

Pigmentvlekken verwijderen is niet altijd even makkelijk. Het is daarom belangrijk dat je je huid goed verzorgt en beschermt, want voorkomen is beter dan genezen. Gebruik dus ten eerste verzorgingsproducten met de bovengenoemde ingrediënten. Kies een dagcrème met minimaal SPF 15 en smeer het liefst daarnaast nog een extra SPF gedurende de dag als je veel buiten bent. Er bestaan speciale zonnebrandcrèmes voor het gezicht. Deze zijn minder vet dan zonnebrandcrèmes voor het lichaam, waardoor je poriën minder gauw verstopt raken en je dus ook minder kans op acne hebt. Gebruik daarnaast ook geen irriterende producten met veel parfum op je gezicht, want deze kunnen ook pigmentvlekken veroorzaken als je in de zon zit. Draag verder het liefst een petje of een ander hoofddeksel om je gezicht zoveel mogelijk uit de zon te houden. Uiteindelijk is de zon de grootste boosdoener wanneer het gaat om pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken zijn te behandelen door speciale pigment-remmende crèmes te gebruiken. Hier zit tevens een hoge SPF in, dus beschermt het ook tegen schadelijke UVA en UVB straling.

Pigmentvlekken verwijderen met professionele hulp

Kan jouw huid wel een extra oppepper gebruiken bij het verwijderen van pigmentvlekken? Maak dan snel een afspraak bij Utrechtse Schoonheid! In de salon kun je diverse beautybehandelingen ondergaan die helpen om pigmentvlekken te verwijderen.

Whitening & Brightening Therapy

In de Whitening & Brightening Therapy wordt gebruikgemaakt van Cenzaa fruitzuren om een egale teint te creëren. Pigmentvlekjes worden aangepakt, met een stralende, frisse huid als resultaat.

Dermapen Microneedling

Bij de Dermapen Microneedling behandeling wordt er met behulp van geavanceerde steriele naaldjes onder een hoge snelheid kleine gaatjes in de huid gemaakt. Deze zijn met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar. Hier wordt een cocktail aan voedingsstoffen, speciaal afgestemd op jouw huid, opgenomen. Naast het aanpakken van pigmentvlekken krijg je dankzij een Dermapen Microneedling behandeling ook een vollere en gladdere huid.

Microdermabrasie

Ook microdermabrasie is een goede behandeling om oppervlakkige ouderdomsvlekken of pigmentvlekken tegen te gaan. Microdermabrasie helpt de huid zich ontdoen van dode huidcellen. Dit gebeurt met behulp van fijne kristallen, die de bovenste huidlaag intensief peelen. Je huid oogt direct frisser en jonger.

De bovengenoemde huidverbeterende behandelingen zijn ook aan te raden ter preventie van ouderdomsvlekken en pigmentvlekken. Dus ook als je hier nog geen last van hebt, is het verstandig om je huid regelmatig te verwennen met een mooie behandeling bij Utrechtse Schoonheid. Je huid wordt dan uit zichzelf al steviger en gezonder, waardoor huidproblemen minder de kans krijgen om de kop op te steken!

Hoe zit een behandeling tegen pigment vlekken in elkaar?

Bij Utrechtse Schoonheid vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats. Iedere huid is namelijk weer anders, dus een persoonlijke aanpak is van belang. Samen met de therapeute wordt er gekeken naar wat jouw wensen zijn. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld hoe jouw verzorgingsroutine eruit ziet en wat je wilt bereiken met de huidverbeterende behandelingen. Wellicht heb je naast pigmentvlekken bijvoorbeeld ook last van acne littekens of couperose. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om verschillende behandelingen met elkaar te combineren. Er wordt een persoonlijke behandelplan op maat opgesteld, helemaal afgestemd op jouw huid. Daarnaast krijg je ook advies over hoe je je huid thuis verder moet verzorgen. En heb je make-up tips nodig? Ook daar kan Utrechtse Schoonheid je bij helpen! Lichte pigmentvlekjes zijn ook te camoufleren met de juiste make-upproducten. Maak dus snel een afspraak om erachter te komen wat de schoonheidsspecialist van Utrechtse Schoonheid voor je kan betekenen in de strijd tegen pigmentvlekken of andere huidproblemen.

  Enthousiast geworden?
  Maak een afspraak

  Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
  We zien je graag in de salon.


  WhatsApp +31682437778