Pigmentvlekken verwijderen met stikstof – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Pigmentvlekken verwijderen met stikstof


Hoe kan je pigmentvlekken verwijderen met stikstof?

Pigmentvlekken op je lichaam of in je gezicht kunnen je huid erg ontsieren. Hoewel de meeste pigmentvlekken niet ernstig zijn en dus geen behandeling nodig hebben, kan je ze wel behandelen als je je eraan stoort. Kies bijvoorbeeld voor een fruitzuurbehandeling of een dermapen behandeling om je huidproblemen te verminderen. Of kies voor cryotherapie, oftewel bevriezing om je pigmentvlekken te verwijderen. Door je huid heel plaatselijk te bevriezen gaan de pigmentvlekken direct of na een aantal behandelingen weg. Zo’n behandeling heeft voor- en nadelen waar je van op de hoogte moet zijn om de juiste behandeling te kunnen kiezen.

Hoe kan je pigmentvlekken verwijderen met stikstof?

Als je je pigmentvlekken wilt laten verwijderen, dan stipt de arts of therapeut de pigmentvlek aan met stikstof. De vloeibare stikstof is -160 graden Celsius. Zodra het in aanraking met de huid komt, zal het de huid bevriezen en worden de cellen gedood. De stikstof zelf vervliegt zodra het warmer wordt. Er blijft dus niks achter op je huid. De pigmentvlekken worden veroorzaakt door pigmentcellen, die beschadigd zijn geraakt door zon en daardoor te veel pigment aan gaan maken. Als de cellen met te veel pigment afsterven, worden ze vervangen door nieuwe, gezonde cellen die een normale hoeveelheid pigment aanmaken. Daardoor verdwijnt je pigmentvlek en komt deze ook niet meer terug. Tenzij je natuurlijk weer veel in de zon komt en je cellen opnieuw beschadigen. Een stikstofbehandeling luistert nauw. Als je namelijk te veel stikstof gebruikt, dan bevries je niet alleen de cellen van de pigmentvlek maar ook het onderliggende weefsel. Kies dus altijd voor een ervaren behandelaar.

 

Wat zijn de voordelen van pigmentvlekken verwijderen met stikstof?

Een van de voordelen is dat het effect blijvend is. Je hebt de cel met te veel pigment laten afsterven en je lichaam heeft deze vervangen door een gezonde cel, die op een normale manier pigment aanmaakt. Soms moet de behandeling wel een aantal keer herhaald worden om de hele pigmentvlek weg te halen, maar als de vlek eenmaal weg is, komt hij niet meer terug. Zeker als je veel pigmentvlekken vlak bij elkaar hebt, heb je meerdere behandelingen nodig. Je wilt namelijk niet een te grote oppervlakte in een keer behandelen. Daarnaast is het een erg plaatselijke behandeling. De behandelaar kan de stikstof erg nauwkeurig plaatsen, zodat alleen de cellen die je wil verwijderen, verwijderd worden. Stikstof wordt regelmatig gebruikt, ook om bijvoorbeeld wratjes te verwijderen. Daardoor zijn er veel behandelaars met een ruime ervaring. Dat komt het resultaat ten goede. Er is geen nabehandeling nodig. Wel kan je het herstel van de huid wat stimuleren door een voedende crème te gebruiken. Je hebt ten slotte de huidcellen beschadigd, dus je huid kan wel wat ondersteuning gebruiken in het herstel

 

Wat zijn de nadelen van pigmentvlekken verwijderen met stikstof?

Een behandeling met stikstof kan wat pijnlijk zijn. De behandeling wordt meestal ervaren als een aantal naalden die in de huid prikken. Bovendien kunnen bij een behandeling met stikstof littekens ontstaan. Hoe groot en zichtbaar dat litteken wordt, hangt af van verschillende factoren. Sommige mensen krijgen gewoon sneller littekens dan andere, maar hoe groter de pigmentvlek die verwijderd wordt, hoe groter de kans dat je een litteken krijgt. Daarnaast is belangrijk om jouw pigmentvlek alleen door een ervaren behandelaar te laten behandelen met stikstof. Er is namelijk enige ervaring nodig om de stikstof juist te plaatsen. Als je begint met een of meerdere pigmentvlekken op een plek die niet direct zichtbaar is, kan je kijken of je snel littekens krijgt en hoe zichtbaar die littekens zullen zijn. Pas als de littekens uitblijven of erg meevallen, kan je de pigmentvlekken in je gezicht laten behandelen. Door een goede littekencrème te gebruiken kan je de vorming van littekens deels voorkomen. Daarnaast is stikstof vooral geschikt voor kleinere pigmentvlekken. Je kan er geen grotere oppervlaktes mee behandelen.

 

Wat kost een stikstof behandeling met pigmentvlekken?

De kosten van een stikstofbehandeling voor jouw pigmentvlekken kunnen erg verschillen. Allereerst hangt het er natuurlijk vanaf hoeveel pigmentvlekken je wil laten behandelen en hoe groot de pigmentvlekken zijn. Laat daarom voor je behandeling altijd de pigmentvlekken beoordelen en vraag naar een inschatting van de kosten. Informeer dan ook meteen naar de ervaring van de therapeut op het gebied van deze behandelingen. Als je niet genoeg vertrouwen hebt, zoek dan door naar iemand anders. Je wilt het risico op ontsierende littekens namelijk zo klein mogelijk houden. Sommige huisartsen voeren deze behandeling ook uit, maar meestal wordt het niet vergoed door je ziektekostenverzekering, omdat het een cosmetisch behandeling is. Daarom is je pigmentvlekken verwijderen met stikstof bij de huisarts meestal niet goedkoper dan bij een huidtherapeut. Baseer je keuze dus vooral op ervaring en minder op prijs, zeker als je pigmentvlekken op een zichtbare plek wil laten verwijderen.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat