Ouderdomsvlekken behandelen – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Ouderdomsvlekken behandelen


Wat zijn ouderdomsvlekken en wat kan je eraan doen?

Als je ouder wordt, heb je de eerste vast al op je huid gezien, de ouderdomsvlek. Deze pigmentvlekken ontstaan in je huid, als je ouder wordt. Ze komen vooral voor op je gezicht, je handen en je benen, oftewel de delen van je lichaam die veel in de zon komen. Gelukkig kan je de vorming van ouderdomsvlekken voorkomen en heeft de schoonheidsspecialist verschillende mogelijkheden om je ouderdomsvlekken te verwijderen. Een gezichtsbehandeling tegen de pigmentvlekken in je gezicht of een fruitzuurpeeling voor de pigmentvlekken op je handen. De schoonheidsspecialist brengt met een huidanalyse je huidproblemen in kaart en stelt de beste behandeling voor om je pigmentvlekken te verwijderen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die op je lichaam of in je gezicht verschijnen. Ze worden zo genoemd omdat ze pas op latere leeftijd ontstaan. Hoewel ze al vanaf je dertigste kunnen verschijnen, ontstaan de meeste ouderdomsvlekken pas na je vijftigste levensjaar. Ze komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Ouderdomsvlekken vormen zich voornamelijk op de delen van je lichaam die veel in de zon komen. Zo zie je veel ouderdomsvlekken op de handen en ouderdomsvlekken in het gezicht. Ouderdomsvlekken zijn een vorm van huidveroudering, maar ontstaan ook onder invloed van de zon. Ouderdomsvlekken zijn niet gevaarlijk en zullen niet kwaadaardig worden. Wel kan je door de ouderdomsvlekken huidkankerplekken minder snel zien, waardoor je deze pas later kan laten behandelen. Over het algemeen zorgt een ouderdomsvlek ook niet voor klachten. Soms kan je een lichte jeuk of irritatie ervaren of kan je aan ruwe ouderdomsvlekken blijven hangen waardoor de plek gaat bloeden.

Hoe zien ouderdomsvlekken eruit?

Er zijn verschillende soorten ouderdomsvlekken, die er allemaal anders uitzien. Levervlekken komen het meeste voor. Negentig procent van de blanke mensen krijgt deze vlekken op oudere leeftijd, bij mensen met een donkere huidskleur komen levervlekken nauwelijks voor. Het is een lichtbruine tot donkere vlek op je huid met een duidelijke grens. Ook kan je kleine bloedblaartjes op je huid zien, deze worden ook seniele agiomen genoemd. Dat zijn kleine rode of paarse vlekjes. Ouderdomswratten zijn onregelmatige vlekken, die net als een wrat op de huid kunnen liggen. Deze vlekken kunnen wel tot enkele centimeters groot worden. Sommige ouderdomswratten zijn echter platter en lijken daarom op levervlekken. Tot slot zijn er witte ouderdomsvlekken. Dit zijn kleine witte vlekjes van enkele millimeters groot en ze komen vooral voor op armen en benen.

Waar komen ouderdomsvlekken voor?

Omdat ouderdomsvlekken een gevolg zijn van huidveroudering kunnen ze overal op je lijf voorkomen. Het meeste zie je ze op de plekken die veel in aanraking komen met de zon. Ouderdomsvlekken op het gezicht worden vaak als het meest storend ervaren. Ze zorgen ervoor dat je er ouder uitziet en ze zijn altijd zichtbaar, omdat je je gezicht nu eenmaal niet met kleding bedekt. Ook ouderdomsvlekken op de handen worden vaak als storend ervaren, omdat ook je handen vrijwel altijd in het zicht zijn. Daarnaast zie je veel ouderdomsvlekken op de benen. De meeste behandelingen van ouderdomsvlekken worden uitgevoerd op de handen en het gezicht.

Hoe kan je ouderdomsvlekken voorkomen?

Ouderdomsvlekken ontstaan onder invloed van de zon en leeftijd. Aan het ouder worden kan je niks doen, maar je kan je huid wel beschermen tegen de zon. Begin daar niet te laat mee. Door al op jonge leeftijd je huid te beschermen tegen de zon heb je op latere leeftijd minder kans op ouderdomsvlekken. Zeker als je een huid hebt die snel verbrandt, is het belangrijk om jezelf te beschermen, maar ook als je nauwelijks verbrandt door de zon is het belangrijk om regelmatig te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge spf.

Hoe kan je ouderdomsvlekken behandelen?

Ouderdomsvlekken kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Je kan ze lokaal verwijderen of je hele huid behandelen waardoor de ouderdomsvlekken minder zichtbaar worden of zelfs verdwijnen. Vraag je dermatoloog of schoonheidsspecialist naar de beste manier om jouw ouderdomsvlekken te verwijderen.

Stikstof

Met stikstof bevries je de ouderdomsvlek, waarna de huid afsterft en de ouderdomsvlek verwijderd is. Deze methode is vooral geschikt voor het verwijderen van ouderdomsvlekken die op de huid liggen, dit wordt ook wel ouderdomswratten genoemd. Het is minder geschikt om veel ouderdomsvlekken tegelijk te verwijderen, omdat je na de behandeling wel korstjes of blaasjes krijgt. Deze korstjes zorgen er ook voor, dat veel mensen de ouderdomsvlekken in het gezicht niet op deze manier willen verwijderen. Ze blijven namelijk een aantal dagen zichtbaar. Bovendien geeft deze methode kans op kleine, witte littekens.

Wegbranden

Wegbranden, of met een moeilijk woord elektrocoagulatie, is ook vooral geschikt voor het verwijderen van enkele ouderdomsvlekken. Er wordt een metalen draadje gebruikt, waar elektriciteit doorheen loopt waardoor het draadje heet wordt. Hiermee gaat de dermatoloog over je ouderdomsvlek zodat deze wordt weggebrand. Deze behandeling tegen pigmentvlekken zorgt wel voor brandwondjes die enige tijd zichtbaar blijven. Een behandeling is voldoende om de pigmentvlek te verwijderen. Er kunnen wel littekens ontstaan omdat het weefsel door de hitte wordt beschadigd. Het is daarom minder geschikt om ouderdomsvlekken op de handen te verwijderen omdat de eventuele littekens dan altijd zichtbaar zijn. Om te kijken of jij gevoelig bent voor littekens, kan je eerst een ouderdomsvlek laten verwijderen op een minder zichtbare plek en vervolgens kijken of er een litteken ontstaat.

Peeling

Met een fruitzuurpeeling kan je ouderdomsvlekken op natuurlijke wijze verwijderen. De schoonheidsspecialist brengt het fruitzuur aan op je huid met ouderdomsvlekken, waardoor de bovenste huidlaag loslaat. Deze huidcellen worden vervangen door nieuwe huidcellen, want de peeling bevordert ook de aanmaak van nieuwe huidcellen. Zo worden de oude huidcellen met het te veel aan pigment verwijderd, waarna nieuwe cellen met een normale hoeveelheid pigment ervoor terugkomen. Een peeling wordt vaak gebruikt om plekken op het gezicht te verwijderen. Toch krijg je met een peeling de ouderdomsvlekken meestal niet helemaal weg, maar ze worden wel veel minder zichtbaar. Bovendien verjongt de peeling je huid, waardoor je ook je rimpels vermindert en andere ouderdomsverschijnselen aanpakt.

Crèmes

Er zijn crèmes die zeggen dat ze pigmentvlekken kunnen verminderen. Meestal valt het resultaat van deze smeersel erg tegen. De bestanddelen in de crème klinken vaak goed en scheppen verwachtingen, maar in de praktijk dringen crèmes niet diep genoeg in je huid om echt te werken. Je ouderdomsvlekken verwijderen met een crème werkt dus niet. Het beste resultaat dat je kunt verwachten is dat de vlekken iets lichter en minder zichtbaar worden.

Oma’s middeltjes om ouderdomsvlekken natuurlijk te verwijderen

Als je rondvraagt naar methodes om ouderdomsvlekken op een natuurlijke manier te verwijderen, dan krijg je vaak uiteenlopende adviezen. Ook op internet zijn verschillende methodes uit grootmoeders tijd te vinden, bijvoorbeeld met de binnenkant van een bananenschil, citroensap of een aardappelschil over de vlekken gaan. De theorie is dat de fruitzuren dan je pigmentvlekken bleken. Deze meeste van deze methodes werken echter nauwelijks. Bovendien kan het fruitzuur voor irritatie zorgen, waardoor je huid rood wordt. Als je het eens wil proberen, wees dan voorzichtig en probeer het eerst op een weinig zichtbare plek, bijvoorbeeld eerst op de ouderdomsvlekken op je benen.

Hoe kan ik mijn ouderdomsvlekken te laten verwijderen?

Als jij van je ouderdomsvlekken af wil, dan kan je het beste contact opnemen met de huidspecialist of dermatoloog. Zij kunnen je vlekken beoordelen en de juiste behandeling voor je ouderdomsvlekken kiezen. Daarbij kijken ze namelijk niet alleen naar de ouderdomsvlekken zelf, maar ook naar je huidtype en naar de andere ouderdomsverschijnselen op je huid. Ook is de behandeling van je ouderdomsvlekken afhankelijk van de plaats waar ze zich bevinden. Zo kan een behandeling voor de pigmentvlekken in je gezicht anders zijn dan de behandeling voor de ouderdomsvlekken op je benen. Vraag de huidspecialist ook meteen naar de kosten voor het verwijderen van de ouderdomsvlekken en hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn. Dan weet je waar je aan toe bent.

  Enthousiast geworden?
  Maak een afspraak

  Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
  We zien je graag in de salon.


  Salon tijdelijk gesloten

  De salon is tot eind april gesloten wegens zwangerschapsverlof.

  Online afspraken kunnen wel alvast ingepland worden. De webshop blijft open.

  Bedankt voor uw begrip!

  This will close in 0 seconds

  WhatsApp +31682437778