Melasma verwijderen – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Melasma verwijderen


Met welke behandelingen kan je melasma verwijderen?

Als je zwanger bent, onderga je verschillende veranderingen in je lichaam. Vaak worden ze veroorzaakt door hormonen. Een van die veranderingen kan het ontstaan van een zwangerschapsmasker zijn, ook wel melasma genoemd. Deze pigmentvlekken in je huid kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig kan je er wat aan doen. Veel behandelingen die de huidtherapeut je aan kan bieden, dragen bij aan huidverbetering, zodat je ook meteen minder last hebt van acné. Bovendien is een gezichtsbehandeling een heerlijke ontspannende behandeling. En je kan niet genoeg ontspannen als je zwanger bent.

 

Wat is melasma?

Melasma in een pigmentstoornis. Hier ontstaan donkere vlekken in het gezicht, omdat hier te veel pigment in de cellen wordt opgeslagen. De bruine vlekken zijn vaak niet egaal en grillig van vorm. De komen vooral voor rond de mond, een zogenaamde pigmentsnor, op de wangen en op het voorhoofd. Melasma wordt in de volksmond ook wel een zwangerschapsmasker genoemd, omdat het vooral veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Omdat het vooral onder invloed van hormonen ontstaan, komt melasma niet voor bij kinderen, maar het wordt wel bij mannen gezien, hoewel dat zeer zeldzaam is. Vrouwen hebben voornamelijk last van melasma als ze in de vruchtbare leeftijd zijn. Het is niet besmettelijk en niets om je voor te schamen. Toch vinden veel vrouwen het erg vervelend als ze last hebben van deze aandoening en voelen ze zich er onzeker door. Gelukkig is dat nergens voor nodig en zijn er behandelingen om melasma te verwijderen of verminderen.

 

Hoe ontstaat melasma?

Voordat je kan beslissen hoe je melasma wil verwijderen, is het eerst belangrijk om te weten hoe melasma eigenlijk ontstaat. De oorzaak van melasma is een verstoorde aanmaak van pigment. Op bepaalde plekken, voornamelijk in het gezicht, maken de pigmentcellen te veel pigment aan. Uit onderzoek is gebleken dat deze verstoring in de aanmaak van pigment verschillende oorzaken heeft. Allereerst spelen de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen een rol. Daarom komt melasma regelmatig voor tijdens een zwangerschap en verdwijnt het weer binnen enkele weken na de bevalling. Maar er zijn ook een aantal anticonceptiepillen die melasma kunnen veroorzaken. Daarnaast ontstaat melasma na blootstelling aan UV-stralen, zowel van de zon als van een zonnebank. Daarom wordt afgeraden om onder de zonnebank te gaan als je zwanger bent. Melasma wordt dus niet zoals veel andere pigmentvlekken veroorzaakt door huidveroudering.

 

Hoe kan ik melasma zelf verwijderen?

Om je melasma minder erg te maken gebruik je een zonnebrandcrème met een hoge factor zodra je in de zon komt. Gebruik een crème met een SPF van minimaal 50. Je gebruikt de zonnebrandcrème op je hele gezicht en hals, dus niet alleen op de plekken waar je last hebt van melasma. Zeker als je veel in de zon bent of tussen elf en twee uur naar buiten gaat, kan je het beste elk uur opnieuw zonnebrandcrème smeren. Ga in geen geval onder de zonnebank. Daarnaast kan je je melasma camoufleren met make-up. Een goede, dekkende foundation kan de pigmentvlekken minder zichtbaar maken. De foundation kan je bijvoorbeeld gebruiken tijdens de behandelingen voor melasma, omdat er vaak enige weken overheen gaan voordat je effect ziet. Een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste kan je de juiste foundation adviseren. Eventueel kan zij je ook laten zien hoe je de foundation gebruikt.

 

Behandelingen om melasma te verwijderen

Melasma is niet schadelijk of gevaarlijk. Dus je hoeft je melasma niet te behandelen Maar melasma kan wel vervelend zijn, omdat je er anders uitziet. Daardoor kan je je onzeker voelen. In dat geval kan je melasma behandelen. Als jouw melasma wordt veroorzaakt door je anticonceptiepil dan kun je in overleg met je huisarts van pil wisselen. Vaak trekken de bruine vlekken dan binnen enkele weken weer weg. Maar als jouw melasma wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen of door een zwangerschap, gaan de vlekken niet zo maar weg. Vaak verdwijnt het zwangerschapsmasker enkele weken na de bevalling, maar daar wil je waarschijnlijk niet op wachten. Ook tijdens je zwangerschap wil je er op je best uitzien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om melasma te verminderen of zelfs te verwijderen.

 

Hoe gaat een behandeling tegen melasma in zijn werk?

Voordat de behandeling van melasma gestart kan worden, zal de huidtherapeut eerst een intake doen. Er zijn verschillende methodes om je huid te beoordelen, bijvoorbeeld een huidscan. Ook wordt er gekeken hoe diep het overtollige pigment in je huid zit. Ook is het belangrijk om te weten of je een gevoelige huid hebt, omdat dan niet alle behandelingen geschikt zullen zijn. Als de huidtherapeut een goed beeld heeft van jouw huid en je klachten, zal er een behandelplan worden opgesteld om je melasma te verwijderen. Dat kan een enkele behandeling zijn of een combinatie van behandelingen.

 

Melasma verwijderen met een blekende crème

Er zijn crèmes die stoffen bevatten, die de aanmaak van pigment kunnen remmen. Hierdoor wordt je huid bleker. De meest gebruikte stof is hydrochinon. Je kunt kiezen uit verschillende concentratie, waardoor de effectiviteit van de crèmes ook anders is. Een huidtherapeut kan je adviseren welke crème het beste is voor jouw huid. Je brengt de crème voordat je naar bed gaat aan op de donkere plekken. Zo kan het optimaal in de huid opgenomen worden. Na een week of vier zal je de eerste resultaten zien. Probeer de crème eerst uit op een plek die niet zichtbaar is, want hydrochinon kan de huid ook irriteren. Daarnaast kan je er allergisch voor zijn. Als je last krijgt van uitslag op de plek waar je de crème hebt gebruikt, dan moet je meteen stoppen met de behandeling. De irritatie kan namelijk ook voor nog meer pigmentvlekken zorgen. Andere veel gebruikte werkzame stoffen in crèmes om de huid te beken zijn vitamine A zuur, ascorbine zuur en resveratrol. Soms worden de verschillende werkzame stoffen in een crème gecombineerd voor een extra groot effect. Vraag altijd advies aan de ervaren huidtherapeut, voordat je een crème gaat gebruiken. De therapeut kan jouw huid beoordelen en zo beslissen welke crème voor jou het meest effectief zal zijn en voor de minste irritatie zal zorgen.

 

Melasma verwijderen met een fruitzuurpeeling

Bij een biopeeling wordt fruitzuur op je huid aangebracht. Dit zuur verwijdert dode huidcellen en zorgt ervoor dat er sneller nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Omdat je huid gaat vernieuwen, zal het enkele dagen na de behandeling gaan afschilferen. Hierbij zal ook een deel van de cellen met het overtollige pigment afschilferen. Daardoor wordt de huid minder donker. Als je na de peeling uit de zon blijft en een goede crème zal gebruiken, kan je de aanmaak van nieuw pigment verminderen. Bij een fruitzuurpeeling wordt meestal glycolzuur in verschillende concentraties gebruikt. De huidtherapeut zal op basis van jouw huid en hoe donker de pigmentvlekken zijn de juiste concentratie kiezen. Glycolzuur wordt erg goed in de huid opgenomen, zodat het tot diep in de huid kan doordringen en zijn werk kan doen.

 

Melasma verwijderen met microdermabrasie

Een andere manier op je huidvernieuwing te versnellen en de cellen met overtollig pigment te verwijderen is microdermabrasie. Deze behandeling wordt ook wel een mechanische peeling genoemd, omdat je de dode huidcellen verwijdert door met kristallen over de huid te gaan, waar je bij een chemische peeling hetzelfde doet met zuren. De huidtherapeut gaat tijdens de behandeling met een apparaat over je huid. Deze zuigt je huid vacuüm, terwijl de kristallen tegen je huid aan worden gespoten. Oneerbiedig gezegd is het een soort zandstralen van je huid. Het is een gecontroleerd behandeling, waarbij alleen de dode huidcellen en oneffenheden worden verwijderd, je huid wordt verder niet beschadigd. Doordat de dode huidcellen zijn verwijderd, zal je lichaam de cellen sneller gaan vernieuwen. De cellen met te veel pigment worden vervangen door nieuwe cellen met een normale hoeveelheid pigment. Zo wordt je huid vanzelf lichter. Bovendien helpt microdermasie ook goed tegen puistjes die door hormonale schommelingen zijn ontstaan. Voor een optimaal resultaat kan je de behandeling na 6 weken herhalen.

 

Kan ik mijn melasma wel behandelen als ik zwanger ben?

Melasma komt vooral voor bij zwangere vrouwen. Het wordt niet voor niks ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Gelukkig kan je je melasma ook behandelen als je zwanger bent. Een behandeling met hydrochinon of andere blekende crèmes wordt echter afgeraden als je zwanger bent. Wel kun je de pigmentvlekken in je gezicht laten behandelen met een fruitzuur peeling of met een microdermabrasie. Deze behandelingen gaan namelijk uit van het natuurlijk herstel van je huid. Je huid is ook als je zwanger bent nog prima in staat om zichzelf te herstellen. Make-up gebruiken om de pigmentvlekken te camoufleren is natuurlijk ook gewoon mogelijk bent. Als je daarnaast een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruikt, kan je de vorming van pigmentvlekken deel voorkomen.

 

Kan melasma ook vanzelf overgaan?

Als jouw melasma is ontstaan tijdens de zwangerschap, dan kan je erop rekenen dat het vanzelf weggaat als je bent bevallen. Zodra je hormonen weer op normaal niveau zijn, zullen ook de pigmentvlekken langzaam verdwijnen. Ook als jouw melasma wordt veroorzaakt door de anticonceptiepil, zullen de pigmentvlekken vanzelf verdwijnen als je overstapt op een andere pil. Als er andere oorzaken zijn, dan zullen de vlekken niet zo maar verdwijnen. Alle behandelingen die mogelijk zijn voor melasma zijn gericht op het bestrijden van de symptomen, maar niet op het oplossen van de oorzaak. Als je huid weer in de zon komt, kunnen er dus weer nieuwe pigmentproblemen ontstaan. Wel is bekend, dat vrouwen in de overgang komen, de klacht vanzelf verdwijnen. Als je daar niet op wil wachten dan zijn er genoeg mogelijkheden om je melasma te verwijderen of te verminderen.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat