Make up voor eczeem huid – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Make up voor eczeem huid


Hoe gebruik je make-up bij een eczeem huid?

Als je last hebt van eczeem is dat erg vervelend. Niet alleen heb je last van jeuk en rode plekken, maar je huid is ook erg gevoelig. Als je de verkeerde producten op je eczeem huid gebruikt, dan kan het je klachten zelfs verergeren. Zeker als je last hebt van eczeem in je gezicht of bij je ogen en je make-up wil gebruiken is het belangrijk om dit op de goede manier te doen. Hoewel het beter is voor je huid met eczeem om geen make-up te gebruiken, wil je er af en toe op je best uitzien. Bijvoorbeeld voor die bijzondere date of voor je sollicitatiegesprek. Ook voor je bruidsmake-up wil je je niet laten tegenhouden door je eczeem klachten. Met deze zeven stappen zie je er prachtig uit en zorg je dat je je eczeem klachten niet verergert.

Make-up voor je eczeem huid in zeven stappen

 

Stap 1: Verzorg eerst je huid

Voordat je je make-up aanbrengt, is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Dat kan je doen door een verzorgende dagcrème voor huidverbetering aan te brengen of een verzorgende foundation te gebruiken. Daarnaast raden dermatologen aan om je huid eerst te kalmeren. Dat voorkomt rode plekken en jeuk. Hiervoor gebruik je een koud kompres, dat je op je gezicht aanbrengt. Ook kan je zelf een masker maken van havermout. Meng havermout met water en leg hier een gaasje is. Vervolgens breng je het gaas aan op de huid. Je huid koelt af en wordt verzorgd.

Stap 2: Maak een barrière tussen je huid en de make-up

Eczeem betekent dat de natuurlijke beschermlaag van je huid is aangetast. Daardoor wordt je huid rood en ontstaan de schilfers. Je huid is ook erg gevoelig voor de ingrediënten van je make-up. Om te voorkomen dat jouw make-up je huid irriteert, breng je daarom eerst een crème aan op je huid. Die crème zorgt ervoor dat je foundation, poeder en concealer niet in de huid kunnen trekken en dat de irriterende bestanddelen je huid niet kunnen bereiken. Hiervoor hoef je niet meteen een dure crème aan te schaffen, want vaseline is een goede beschermlaag voor je huid. Je kunt ook gebruik maken van een primer. Deze bestaat meestal uit siliconen, die een niet vette beschermlaag vormen tussen jouw huid en je make-up. De beschermlaag zorgt er ook voor dat je make-up er mooier uit ziet, want de schilfers en barstjes van je huid zie je er niet doorheen.

Stap 3: Hou het natuurlijk

Laten we eerlijk zijn, het is het beste om helemaal geen make-up te gebruiken op een eczeemhuid. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je make-up gebruikt om jouw eczeemplekken weg te werken. Gebruik dan natuurlijke make-up zonder te veel irriterende ingrediënten. Gebruik sowieso geen producten met glitters, glans of met parfum. Dit kan jouw gevoelige huid niet aan. Kies voor hypoallergene producten met natuurlijke bestanddelen, want deze bevatten weinig tot geen ingrediënten die je huid beschadigen. Ook zijn er speciale producten voor de gevoelige huid. Als je een nieuw product uit wil proberen, smeer het dan eerst op een kleine stukje en kijk hoe je huid reageert. Als dat goed gaat, kan je het op een groter oppervlak aanbrengen. Vraag je schoonheidsspecialist om advies over de beste producten voor jouw huid.

Stap 4: Gebruik geen poeder

Poeder is geen goede make-up voor een eczeem huid. Dit zorgt namelijk voor een extra laag op je make-up. Je kan beter crème producten gebruiken zoals een foundation of een cream blush. Ook een foundation met een matte finish is niet goed voor je eczeem huid. Deze droogt je huid uit en verergert de schilfers. De beste keuze is een hypoallergene foundation die ook hydrateert, een BB Cream of een foundation balsem. Als je echt niet zonder poeder kan om je make-up lang in topconditie te houden, gebruik dan een zo licht en fijn mogelijk poeder met hydraterende ingrediënten of verzachtende olie.

Stap 5: Gebruik geen kwasten

Om make-up aan te brengen worden vaak kwasten gebruikt. Bij je eczeem huid raden we dat echter af. Kwasten kunnen namelijk de schilfers op je huid verergeren. Gelukkig heb je van de natuur iets gekregen om je make-up aan te brengen, namelijk je vingers. Dep je vingers eerst in de make-up en breng dit dan voorzichtig op te huid aan door te deppen. Als je smeert, heb je namelijk kans dat je de make-up te dik aanbrengt. Deppen geeft het meest natuurlijke resultaat. Als je je make-up niet met je vingers aan wil brengen, gebruik je een zachte spons of een ultrazachte kwast. Wees wel altijd voorzichtig om je huid niet onnodig te beschadigen.

Stap 6: Gebruik soms even geen make-up

Soms zijn je eczeem klachten erger dan anders. Natuurlijk wil je je eczeem juist bedekken als de plekken erg rood en groot zijn, maar het is beter om dan juist niets op de huid te doen. Een laag plamuur op je eczeemhuid verstikt de huid en maakt je klachten alleen maar erger. Als je eczeem klachten erg zijn, is het veel belangrijker om je huid tot rust te laten komen en dat doe je niet met make-up. Wil je toch niet make-up loos over straat? Gebruik dan geen foundation en andere make-up op je gezicht. Maak vooral je ogen op en doe een mooie lippenstift op. Laat een wimperlift uitvoeren bij de schoonheidsspecialist en laat je wenkbrauwen epileren. Als je ogen alle aandacht naar zich toe trekken, zien mensen de eczeemplekken minder goed zonder dat je ze hoeft te camoufleren.

Stap 7: Je make-up verwijderen

Haal je make-up zo snel mogelijk weer van je gezicht af. Wacht dus niet tot je naar bed gaat, maar haal je make-up er meteen af als je thuis bent gekomen van je werk, je date of dat gezellige uitje. Dan heeft je huid meer tijd om tot rust te komen en te herstellen. Reinig je gezicht grondig maar voorzichtig en ga niet hard schrobben. Gebruik een make-up remover die zacht is voor de huid en breng dit voorzichtig aan met een wattenschijfje of een zachte doek. Na het reinigen van je gezicht is het belangrijk om je huid weer tot rust te laten komen. Hiervoor gebruik je een vocht inbrengende crème met verzorgende ingrediënten, bijvoorbeeld met glycerine en hyaluronzuur. Deze ingrediënten helpen je huid om te herstellen en de natuurlijke barrière te verbeteren. Door het vocht in de huid vast te houden, ziet je huid er niet alleen jonger uit, het kan ook eczeem klachten verminderen.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat