Littekens verwijderen – Utrechtse Schoonheid

Littekens verwijderen


Therapie om littekens te verwijderen

Een fruitzuurbehandeling bijvoorbeeld die huidverbetering kan stimuleren. Daarnaast kan de huidtherapeut je helpen om acné littekens te verminderen met een acné behandeling. Ook behandelingen tegen huidveroudering kunnen het ontstaan van littekens verminderen.

 

Wat zijn littekens en hoe ontstaan ze?

Iedereen heeft wel een litteken, hoe groot of klein ook. Het is het resultaat van een beschadiging van je huid die weer is hersteld. Hoe groter en ernstiger de beschadiging was, hoe langer het duurt voordat de huid hersteld is en hoe groter de kans dat er een groot litteken ontstaat. Kleine littekens worden na verloop van tijd vanzelf minder. Maar grote littekens blijven lang zichtbaar en kunnen zelfs pijnlijk zijn. Daarnaast hangt de genezing van je huid en dus het ontstaan van littekens af van een aantal factoren. Zo herstelt een oudere huid minder snel en helen verwondingen op lichaamsdelen die veel bewegen moeilijker. Als de wond ook nog geïnfecteerd raakt, maakt dat de genezing nog lastiger.

 

Soorten littekens

Omdat je verschillende soorten beschadigingen aan je huid kan hebben, zijn er ook veel verschillende soorten littekens.

 

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een litteken, dat vooral voorkomt bij jonge mensen. Dit litteken is meestal rood en verdikt. Het kan pijn doen of jeuken. Het belangrijkste kenmerk van een hypertrofisch litteken is dat het litteken nooit groter wordt dan de opgelopen verwonding. Het ontstaat binnen enkele weken na het oplopen van de verwonding en kan soms spontaan genezen. Die genezing kan echter wel jaren duren. De oorzaak van een hypertrofisch litteken is vaak een brandwond of verwonding. Dit type komt ook veel voor bij mensen met een donkere huidskleur.

 

Atrofische littekens

Atrofische littekens zijn meestal kleiner en liggen juist in de huid verzonken, het is een soort putje. Vaak zijn het kleine rondjes. Een atrofische litteken ontstaat als er tijdens het genezingsproces niet genoeg nieuwe huidcellen worden aangemaakt, omdat het genezingsproces wordt verstoord. Die verstoring kan een ontsteking zijn of doordat het wondje steeds wordt geopend door krabben en pulken. De meest voorkomende atrofische littekens zijn ontstaan door waterpokken of door acné.

 

Keloïd

Een keloïd is een litteken, dat abnormaal verdikt is en vaak onregelmatig gevormd. Daarnaast is de plek donker gekleurd en kan dit litteken groter worden dan de oorspronkelijk verwonding. Hoewel een keloïd bij iedereen voor kan komen, ontstaan ze vooral bij jonge mensen en mensen met een donkere huidskleur. Een keloid litteken kan ontstaan na een huidbeschadiging, zoals bij een brandwond of een operatie, maar hij kan ook spontaan ontstaan. Dan ontstaat er dus een litteken zonder dat de huid beschadigd is geraakt.

 

Wanneer moet je een litteken behandelen?

Een litteken is een natuurlijk resultaat van het herstellen van de huid na een verwonding.. In principe hoef je deze dus niet te behandelen. Toch kan het nodig zijn om je litteken te verzorgen of verder herstel te bevorderen. Een litteken kan namelijk pijn gaan doen, jeuken of op een andere manier ongemakkelijk aanvoelen. Ook als je litteken erg lang rood of gezwollen blijft, kan het nodig zijn een behandeling te starten om verder ongemak te voorkomen. Sommige littekens kunnen strak aanvoelen. Dat is vooral vervelend als dat litteken op een gewricht zit, omdat het dan je bewegingen kan beperken. Daarnaast kan een litteken je gewoon storen. Ook dan kan een behandeling helpen om het litteken minder zichtbaar te maken.

 

Hoe kan je een litteken behandelen?

De meeste behandelingen van littekens zijn erop gericht om ze minder zichtbaar te maken door de verdikking te verminderen en de kleur lichter te maken. Daarnaast kan een behandeling het litteken soepeler maken, zodat je minder wordt beperkt in je bewegingen. Een litteken helemaal verwijderen, zodat je weer een volledig normale huid terugkrijgt is helaas meestal niet mogelijk, maar met de juiste behandeling kun je wel een heel eind in die richting komen. De huidtherapeut adviseert je graag over de juiste behandeling.

 

Behandelingen om littekens te verwijderen

Littekens kunnen verwijderd worden met een operatie. Maar het nadeel is, dat bij zo’n operatie weer een wond wordt gemaakt, wat uiteindelijk weer een litteken kan worden. Een operatie is dus alleen een goed idee, als je echt een ernstig litteken hebt. Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om je litteken te verminderen of zelfs deels te verwijderen.

 

Dermabrasie

Door middel van een elektrisch apparaat wordt bij dermabrasie je huid als het ware gefreesd. Dat klinkt misschien heel dramatisch, maar dan is het niet. Het zorgt dat de verdikkingen of juist de putjes van de littekens weer gelijk worden met de omliggende huid. Bovendien bevordert het het natuurlijke herstelproces van je huid. Dermabrasie werkt vooral goed bij atrofische littekens. Bij kleine littekens is een enkele dermabrasie behandeling vaak al voldoende. Om diepe littekens te verwijderen moet de behandeling vaker herhaald worden. Zorg wel dat er voldoende hersteltijd tussen de behandelingen zit.

 

Chemische peeling

Bij een chemische peeling wordt er een stof op je huid aangebracht. Deze reinigt de huid diep en verwijdert dode huidcellen. Hierdoor wordt vernieuwing van de huid gestimuleerd. De huid zal afschilferen, ook de huid van het litteken, waarna er nieuwe huid ontstaat. Door een chemische peeling wordt het huidoppervlak egaler, waardoor de littekens minder zichtbaar zijn. Een chemische peeling is vooral geschikt om een klein litteken in het gezicht te behandelen, zoals de littekens die ontstaan door acné.

 

Bio peel

Een bio peel is eigenlijk vergelijkbaar met een chemische peeling, alleen wordt er een mix van kruiden en algen op je huid aangebracht. Deze kruiden stimuleren jouw huid om te gaan herstellen. De bio peel wordt in je huid gemasseerd voor een extra diepe werking. Na de behandeling voelt je huid heel zacht en glad aan, omdat deze zo diep is gereinigd. Vervolgens maakt je huid nieuwe cellen aan, waardoor je huid jonger aanvoelt. Je littekens worden op deze manier verzorgd. Ze worden lichter van kleur en kunnen kleiner worden. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om jouw littekens van acné zo te verminderen dat ze nauwelijks nog zichtbaar zijn.

 

Litteken camouflage

Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om je littekens te verwijderen of te doen vervagen. In de tussentijd zijn ze natuurlijk nog zichtbaar. Daarom kun je je huidtherapeut vragen om je te adviseren over camouflage van de littekens. Dit is natuurlijk eigenlijk geen behandeling, maar het kan je wel meer zelfvertrouwen. Met de juiste make-up worden je littekens nauwelijks zichtbaar. De huidtherapeut kan je laten zien welke make-up je het beste kunt gebruiken en hoe je de crème op de juiste manier aanbrengt.

 

Crèmes en andere middelen

Bij de drogist zijn verschillende crèmes, serums en andere middelen verkrijgbaar, die claimen dat ze littekens kunnen verminderen. Vaak zijn deze crèmes behoorlijk duur en hoe weet je nu welke crème echt werkt? Trap niet in de claims en vraag altijd advies aan een ervaren huidtherapeut. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft aan een middel dat niet werkt of zelfs voor meer schade zorgt. Het is beter om alleen behandelingen te doen waarvan bewezen is dat ze werken bij jouw huid en jouw soort littekens. De huidtherapeut heeft verschillende manieren om te beoordelen wat voor soort huid jij hebt om de beste behandeling te kiezen. Een hydraterend crème is echter wel altijd een goed idee. Deze zorgt dat je litteken soepel blijft, waardoor deze voor minder klachten zorgt.

 

Keloid verwijderen

Een keloid litteken is een geval apart. Een keloid litteken verwijderen is lastiger dan andere littekens, omdat dit litteken vaak groter en dikker is. Bovendien is deze huid gevoeliger voor beschadigingen, waardoor ook juist erger kan worden in plaats van minder. Een keloid behandeling luistert dus erg nauw. Als je keloide littekens wilt verwijderen is het dus belangrijk om advies te vragen bij een specialist. Zij kunnen je huid en litteken beoordelen en je adviseren over de beste aanpak. Een bewezen keloid litteken behandeling is een siliconenpleisters of -verband. Hiermee denk je het litteken af. De siliconen maken het littekenweefsel zachter en vlakken het af zonder het verder te beschadigen. Eventueel kan de huidtherapeut je adviseren naar de dermatoloog te gaan voor de beste litteken behandeling.

 

Het litteken herstel bevorderen

Naast de behandeling van littekens kun je littekens ook proberen te voorkomen. Door je huid te ondersteunen bij het herstellen van de wond, zodat er minder littekenweefsel ontstaat. Het helpt bijvoorbeeld om het beginnende litteken te masseren. Door dagelijks het litteken te masseren wordt de bloedsomloop verbeterd en zorg je dat de huid soepel blijft. Hou daarnaast je verwonding uit de zon en ga niet naar de sauna. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat er geen kleding over je litteken kan schuren. Dat irriteert de huid, wat het herstel kan verstoren. Als je litteken op een gewricht zit, dan moet je zorgen dat er niet te veel druk op de huid komt. De huid van een litteken is dunner en kwetsbaarder dan je normale huid en kan dus eerder beschadigen. Tot slot hydrateer je je huid goed, zodat deze soepel blijft. Zo kan je huid optimaal herstellen en wordt het uiteindelijke litteken zo klein mogelijk.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778