Levervlekken in het gezicht en op de handen verwijderen
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Levervlekken gezicht


Levervlekken in het gezicht en op de handen verwijderen

Levervlekken zijn lichtbruin gepigmenteerde, goedaardige vlekken die ontstaan naar aanleiding van schade door de zon en veelal vanaf middelbare leeftijd ontwikkelen bij mensen met een bleke huid. De naam heeft een bijzondere herkomst en ook zijn er interessante behandelmethoden om levervlekken effectief te verwijderen. Daarnaast kun je ook zelf acties ondernemen om dit doeleinde te bereiken. Hier kom je allemaal achter in dit artikel.

Het ontstaan van levervlekken gezicht en handen

Officieel worden levervlekken Lentigo solaris of Lentigo senilis genoemd en het zijn goedaardige, lichtbruine vlekjes. Deze gepigmenteerde vlekken zijn het gevolg van schade door de zon en het komt vooral bij mensen van middelbare leeftijd en met een bleke huid voor. Er kunnen ook donkere vlekken verschijnen, vaak na het genezen van een huidaandoening, welke postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd worden. Het komt meer bij donkergekleurde mensen voor dan bij mensen met een lichte huidskleur. Tevens zijn er nog grote, lichtbruine levervlekken die café-au-lait vlekken genoemd worden. Deze zijn vaak van jongs af aan al aanwezig. De naam levervlekken komt van het feit dat mensen vroeger dachten dat de vlekken het gevolg waren van problemen met de lever.

Het behandelen van levervlekken gezicht en handen

 

Behandelmethoden

Levervlekken verwijderen gebeurt meestal door middel van een bevriezings- of lasertherapie. De huid kan echter ook lichter gemaakt worden met een geneesmiddel dat hydrochinon of vitamine A zuur bevat, wat op recept verkrijgbaar is. Crèmes met hydrochinon worden vaak bij donkere vlekken gebruikt die als restafwijking na een ontsteking achterblijven. De crème licht de huid op en geeft er een lichtere tint aan. Het wordt veel gebruikt door vrouwen met een donkere huidskleur zonder tussenkomst van een arts.

Normaal gesproken wordt hydrochinon in de avond opgebracht met een concentratie van vier of vijf procent. Overdag moet vervolgens een zonnebrand gebruikt worden. Voorafgaand aan de behandeling kan gebruikgemaakt worden van een chemische of fruitzuurpeeling, welke de opperhuid toegankelijk maakt voor het hydrochinon. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van de diepte van de vlekken in de huid.

Wanneer dit middel niet op de juiste manier gebruikt wordt, kunnen er bijeffecten optreden, zoals het verdwijnen van al het pigment of de ontwikkeling van eczeem. Dit is erg gevaarlijk, aangezien het verlies van pigment erg lastig te herstellen is. Een andere bijwerking is het donkerder worden van de huid, wat vaak gebeurt bij het toedienen van te hoge concentraties. Ook dit is veelal blijvend. Door deze bijwerkingen mag hydrochinon enkel nog met een doktersvoorschrift gebruikt worden.

Als alternatief voor hydrochinon kan er ook synchroline gebruikt worden, wat eveneens donkere vlekken bleekt door het enzym tyronsinase te remmen. Dit enzym is verantwoordelijk voor huidverkleuring en het middel is minder schadelijk. Het is ook mogelijk om een duo gezichtsbehandeling te ondergaan, wat effectief en voordelig is.

Levervlekken handen en gezicht voorkomen

Je kunt het beste levervlekken voorkomen door de blootstelling aan zonlicht te beperken en sterke zonnebrandmiddelen te gebruiken. Zonlicht is erg schadelijk voor de huid als deze behandeld is of nog behandeld moet worden met laserlicht. In dit geval moet je contact met zonlicht zo veel mogelijk vermijden. Wanneer laservlekken door lasertherapie zijn verwijderd, kun je het beste tot een jaar na de behandeling een sterke zonnebrandcrème gebruiken voor je naar buiten gaat. Indien je nog gelaserd moet worden, moet je ervoor zorgen dat je huid niet te bruin is.

Voor alle genoemde soorten van levervlekken is het beste middel om het te voorkomen verstandig omgaan met de zon en ervoor zorgen dat je niet overmatig veel zonlicht op de huid van je gezicht en handen krijgt.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778