Hormonale acné – Utrechtse Schoonheid

Hormonale acné


Hormonale acné

Hormonale acné is een vervelend aandoening, waardoor puistjes op je gezicht en andere delen van je lichaam ontstaan. Bovendien kan het littekens in het gezicht veroorzaken, die je leven lang zichtbaar zullen zijn. Het is daarom belangrijk om de hormonale acné op een goede manier te behandelen om de kans op acné littekens te verminderen, bijvoorbeeld met een fruitzuurpeeling of aan andere gezichtsbehandeling. Wij vertellen je wat hormonale acné precies is en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Wat is hormonale acné?

Hormonale acné is een huidaandoening die ontstaat onder invloed van hormonen. Hierdoor ontstaan puistjes, mee-eters en ontstekingen onder de huid. Deze ontstaan omdat de hormonen de talkproductie in je huid stimuleren. Het mannelijke hormoon testosteron, wat vrouwen overigens ook in hun lichaam hebben, veroorzaakt een verstoring in de talgproductie. Het te veel aan talg zorgt dat je talgklieren verstopt raken. Daardoor kan je huid zijn afvalstoffen niet kwijt en ontstaan er puistjes. De puistjes komen vooral voor in het gezicht, maar zijn ook wel in de nek, op de schouders en op de rug te zien.

Hoe herken je het verschil tussen hormonale acné en puistjes?

Iedereen heeft wel eens een of meer puistjes. Je hoeft je dan niet meteen zorgen te maken dat je last hebt van hormonale acné. Maar hoe weet je dan of je last hebt van hormonale puistjes of niet? Soms weet je zelf wel of jouw puistjes worden veroorzaakt doordat je huid niet goed is gereinigd of omdat je een ander verzorgingsproduct bent gaan gebruiken. Maar bij hormonale acné is het vaak minder goed aan te duiden. Wel zijn er een paar aanwijzingen. Allereerst kan je als vrouw merken dat je acné ontstaat op een bepaald moment in je menstruatiecyclus of erger of juist minder worden als er iets verandert in je hormoonbalans. Bijvoorbeeld als je begint of stopt met de pil of zwanger raakt. Ook zie je de puistjes steeds op dezelfde plek en ontstaat hormonale acné vooral rond de kaaklijn en op de kin, maar acné op de rug en schouders komt ook voor. Als je niets aan je make-up of je verzorgingsproducten hebt veranderd, maar je toch meer puistjes ziet, is de kans groot dat het om hormonale acné gaat.

Welke hormonen veroorzaken acné?

Hormonale acné wordt vooral veroorzaakt door wisselingen van drie verschillende hormonen.

Testosteron

Testosteron wordt vaak als het mannelijke hormoon gezien, maar iedereen maakt testosteron aan in het lichaam. Als je in de puberteit komt, wordt er meer testosteron aangemaakt. Het hormoon stuurt de aanmaak van talg in je lichaam aan. Talg houdt je huid vettig en beschermt je huid op die manier. Er kan onder invloed van testosteron echter ook te veel talg aangemaakt worden. Hierdoor raken je talkklieren en poriën verstopt. Dan ontstaan puistjes en mee-eters.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt juist het vrouwelijke hormoon genoemd, maar ook mannen maken dit hormoon aan. Oestrogeen stimuleert de productie van collageen, waardoor je huid soepel en elastisch wordt. Ook ondersteunt het hormoon het herstel van wondjes in je huid. Als je ouder wordt, ga je minder oestrogeen aanmaken. Hierdoor wordt je huid slapper en ontstaan rimpels. Ook krijgt het testosteron in je lichaam meer ruimte door het verminderde oestrogeen. Daardoor kan je last krijgen van acné.

Cortisol

Cortisol wordt ook wel een stresshormoon genoemd. Het wordt namelijk aangemaakt als je veel stress hebt. Als je veel cortisol in je lichaam hebt, wordt de productie van talg gestimuleerd. Hierdoor zullen je poriën en talgklieren eerder verstoppen en krijg je puistjes. Omdat ze onder invloed van het hormoon cortisol zijn ontstaan, noem je dat hormonale acné. Daarnaast versnelt cortisol huidveroudering. Je huid wordt minder elastisch waardoor rimpels onder de ogen en fijne lijntjes in je gezicht ontstaan.

Waardoor wordt hormonale acné niet veroorzaakt?

Over hormonale acné doen verschillende fabels te ronde. Zo wordt er vaak gedacht dat het veroorzaakt wordt door slechte hygiëne. Hoewel goed reinigen met het juiste reinigingsmiddel de symptomen van de hormonale acné kan verminderen, is de slechte hygiëne nooit de oorzaak van de puistjes. Sterker nog, je gezicht te veel wassen met water en zeep kan je klachten juist verergeren. Daarnaast komt hormonale acné niet door te weinig vitamines. Het is niet besmettelijk, dus je hoeft iemand met acné niet uit de weg te gaan.

Komt hormonale acné alleen bij pubers voor?

Vaak wordt gedacht dat hormonale acné alleen bij pubers voorkomt, maar dat klopt niet. Hormonale acné kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, van baby tot aan oudere. Wel zijn pubers de grootste groep die last heeft van acné. Meer dan zeventig procent van de pubers heeft last van acné. Het komt zowel bij jongens als bij meisjes voor. Bij de meeste mensen gaat het na de puberteit gewoon weer over, maar helaas niet bij iedereen. Ongeveer vijftig procent van de twintigers heeft nog steeds last van hormonale acné. Hoe ouder mensen worden, hoe minder mensen nog last houden. Wel hebben gemiddeld meer vrouwen last acné. Dat komt vooral doordat de hormoonspiegel bij vrouwen blijft schommelen.

Hormoon acné bij vrouwen

Bij vrouwen wisselt de hormoonspiegel regelmatig. Dat heeft met de menstruatiecyclus te maken. Daarom hebben vrouwen langer en meer last van acné dan mannen. Volwassen vrouwen hebben vooral last van hormonale acné als ze bijna ongesteld worden. Dan daalt namelijk de oestrogeen- en progesteronspiegel en krijgt testosteron de kans. Als een vrouw begint met de pil kan dit acné veroorzaken. Maar ook het stoppen met de pil kan voor meer acné zorgen. Beide zorgen er namelijk voordat dat je hormoonspiegel gaat schommelen. Er zijn wel speciale anticonceptiepillen die het ontstaan van acné kunnen verminderen. Jouw huisarts kan je adviseren welke pil voor jou het beste is.

Hormonale acné als je zwanger bent

Als je zwanger bent, gaat je hormoonspiegel alle kanten op. Geen wonder dus dat veel vrouwen juist tijdens en vlak na de zwangerschap meer last hebben van hormonale acné. Meer dan de helft van de vrouwen heeft hier last van, je bent dus niet alleen. Vooral tijdens het eerste trimester heb je de grootste kans op acné. Na deze drie maanden komt je hormoonhuishouding weer een beetje tot rust en vermindert de acné meestal ook weer. Als je je hormonale acné wil laten behandelen, is het belangrijk om te vermelden dat je zwanger bent. Niet alle gezichtsbehandelingen zijn namelijk geschikt voor tijdens de zwangerschap. Overleg eventueel met je verloskundige.

Hormonale acné en de overgang

Ook tijdens de overgang veranderen je hormoonspiegels. Hierdoor kan je last krijgen van acné en andere huidproblemen. Je oestrogeen daalt en je testosteron neemt juist toe. Hierdoor neemt je talgproductie toe, waardoor acné kan ontstaan. Bovendien krijg je door de overgang eerder last van een droge huid die ook kan jeuken. Daarnaast is dit het moment dat je huid dunner en minder soepel wordt, waardoor rimpels zichtbaarder zijn. Kortom, tijdens de overgang kan je huid wel wat extra zorg gebruiken. Je kan zelf je verzorgingsroutine voor je gezichtshuid veranderen, maar ook contact opnemen met een huidspecialist. Zij kunnen door middel van een huidanalyse bekijken wat jouw huid nodig heeft en welke behandeling het beste is.

Hormonale acné behandelen

Als je het allemaal zo leest, zou je er bijna moedeloos van worden. Maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om hormonale acné te behandelen. Er zijn behandelingen die je zelf kan doen, maar je kan ook terecht bij de schoonheidsspecialist om je hormonale acné aan te pakken. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Zelf hormonale acné behandelen

Om zelf je hormonale acné te behandelen moet je allereerst goed voor je huid zorgen. De acné komt weliswaar onder invloed van hormonen van binnenuit, maar dat wil niet zeggen dat je er aan de buitenkant niets aan kunt doen. Hoewel je de oorzaak niet kunt verhelpen, kan je wel zorgen dat de symptomen verminderen. Allereerst kan je door je huid dagelijks goed te reinigen voorkomen dat je poriën en talgklieren verstopt raken. Ook voorkom je ontstekingen, omdat je de bacteriën van je huid verwijdert. Kies altijd voor een product dat geschikt is voor de huid met acné. Verzorgingsproducten met benzoylperoxide zijn erg geschikt. Deze reinigen je huid diep, maken verstopte poriën weer open en doden bacteriën. Daarnaast zorgt het dat de acné minder rood wordt en voorkomt de zwelling van de huid. Was je gezicht met lauw water en probeer niet te pulken of krabben. Dit maakt de klachten erger en veroorzaakt bovendien littekens.

Hormonale acné zelf voorkomen

Naast het behandelen van de acné kan je ook zorgen dat de acné niet ontstaat. Dat doe je bijvoorbeeld door gezond te eten. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat hormonale acné vermindert bij een gezond eetpatroon, merken sommige mensen wel duidelijk verschil. Bovendien geldt hier “baat het niet, dan schaadt het niet”. Gezond eten heeft immers nog veel meer voordelen. Eet veel groente en fruit en vooral volkoren producten. Laat zuivelproducten links liggen en vermijdt veel bewerkte producten. Drink voldoende water voor een goed gehydrateerde huid. Probeer daarnaast stress te vermijden. Stress zorgt namelijk voor de aanmaak van cortisol, wat de talgproductie stimuleert. Om je stress te verlagen helpt het om regelmatig te ontspannen en te sporten. Als je veel last hebt van acné op je rug helpt het om vooral ademende stoffen te dragen. Draag natuurlijke materialen zoals katoen en wol en vermijd synthetische stoffen. Dan krijgen bacteriën minder kans om voor ontstekingen in je huid te zorgen.

Hormonale acné behandelingen bij de schoonheidsspecialist

De schoonheidsspecialist heeft verschillende behandelingen voor acné in het repertoire. Deze behandelingen zijn er vooral op gericht om de huid diep te reinigen en het herstel van de huid te bevorderen. De behandeling van de schoonheidsspecialist begint altijd met een gesprek. Je vertelt waar je last van hebt en wat je van een behandeling verwacht. Daarna zal de schoonheidsspecialist een huidanalyse uitvoeren om de beste behandeling te kiezen. Naar aanleiding van deze analyse wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit behandelplan bestaat meestal uit een combinatie van verschillende behandelingen. We leggen een aantal mogelijke behandelingen voor je uit.

Reiniging

De schoonheidsspecialist kan je huid goed reinigen. Zoals gezegd is dit niet de oorzaak van je hormonale acné, dat zijn namelijk de hormonen, maar het kan wel de symptomen verminderen. Sowieso begint vrijwel elke behandeling van de schoonheidsspecialiste met een reiniging van de oppervlakte van je huid. Meestal wordt hiervoor een lotion of milk gebruikt, die wordt aangebracht met wattenschijfjes die zacht zijn voor de huid. Ook kan er een kompres op je gezicht worden aangemaakt om goed te reinigen.

Puistjes uitdrukken

Het wordt afgeraden om zelf de puistjes uit te drukken. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich kunnen verspreiden en in je huid terecht kunnen komen. Dat veroorzaakt ontstekingen in je huid. Ook kan het ervoor zorgen dat je het puistje juist dieper in de huid drukt. Tot slot kan het uitknijpen van puistjes littekens in je gezicht veroorzaken. Bij een schoonheidsspecialist hoef je daar niet bang voor te zijn. Allereerst zorgt hij of zij ervoor dat je huid goed schoon is en bacteriën zijn verwijderd, voordat je puistjes worden uitgeknepen. Bovendien gebruiken ze speciale apparatuur om de puistjes uit te knijpen. Eventueel kunnen ze een gaatje in het puistje maken om de talg makkelijker te verwijderen.

Chemische peeling

Een chemische peeling helpt bij het verwijderen van acné en de littekens die door de acné zijn ontstaan. Bij een chemische peeling wordt met een kwastje een vloeistof op je huid aangebracht. Meestal is dit een zuur, bijvoorbeeld een fruitzuurpeeling. Er zijn verschillende ingrediënten voor een peeling. De schoonheidsspecialist zal kiezen wat het beste is voor je huid. Soms is een laag voldoende en soms moeten er meerdere lagen worden opgebracht. Deze stof zorgt dat de bovenste huidlaag loslaat en zichtzelf gaat vernieuwen. Je huid wordt met een chemische peeling diep gereinigd, waardoor verstopte poriën geopend worden en nieuwe verstoppingen worden voorkomen. Daarnaast verminderen de acné littekens doordat de cellen zich vernieuwen. Na een peeling wordt er een verzorgende crème aangebracht om het herstel van je huid te ondersteunen.

Microdermabrasie

Microdermabrasie maakt ook de bovenste laag van je huid los, maar op een andere manier dan een peeling. Bij microdermabrasie wordt je huid vacuüm gezogen waarna er microkristallen tegen je huid worden geblazen. Daarmee wordt de bovenste huidlaag weg geschaafd. Oneerbiedig gezegd wordt je huid gezandstraald, maar de behandeling doet geen pijn. Door het wegschaven van de bovenste huidlaag wordt je huid gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Bovendien bevordert het de doorbloeding van de huid, waardoor deze soepeler wordt. Na de microdermabrasie wordt er een masker, crème of serum op je huid aangebracht om hem weer tot rust te brengen en te helpen herstellen. Na de behandeling zal je merken dat je huid egaler is en je poriën fijner zijn geworden. Hierdoor verminderen je littekens en raken je poriën minder snel verstopt.

Microneedling met een dermapen

Bij een microneedling behandeling worden er met kleine naaldjes gaatjes in je huid gemaakt. Deze gaatjes kan je met het blote oog niet zien. De dermapen is een handig apparaat, waarmee deze naaldjes eenvoudig op de juiste diepte in de huid kunnen worden geprikt. De behandeling kan vervelend aanvoelen, maar het doet niet echt pijn. Door de gaatjes kunnen verzorgende bestanddelen beter in de huid doordringen. Ook wordt de huid gestimuleerd om zichtzelf te vernieuwen. Na de behandeling kan je huid rood zijn en er kunnen wat schilfertjes ontstaan. Dat is een teken dat de cel vernieuwing is begonnen. Een dermapen behandeling werkt minder goed bij actieve acné, maar het is wel een goede methode om acné littekens minder zichtbaar te maken en zelfs te verwijderen.

Wanneer moet je met hormoon acné naar de huisarts?

Als je erg last hebt van de hormoon acné kan je altijd een afspraak maken met de huisarts. Dat kan zijn omdat de acné ernstig is en je er veel pijn aan hebt, maar ook als je mentaal last hebt van je acné. Advies vragen bij een professional zoals de huisarts is altijd een goed idee. Vooral als je merkt dat je acné steeds erger wordt of als je wil weten of een anticonceptiepil jouw klachten kan verminderen. Jouw huisarts weet welke anticonceptiepil het beste is voor jou. Als je zwanger wil raken of al bent, kan de huisarts je adviseren over welke behandeling tegen hormonale acné je ook kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. Als je echt advies wil hebben over je huid en hoe je deze moet behandelen, kan je beter een afspraak maken met een dermatoloog. Deze is gespecialiseerd in huidaandoeningen.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778