Eczeem in het gezicht – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Eczeem in het gezicht


Eczeem in het gezicht behandelen

Eczeem is een vervelende huidaandoening met nare rode plekken die jeuken. Eczeem kan overal voorkomen, maar je ziet vaak vooral eczeem op de benen, aan de handen en in het gezicht. Eczeem op je gezicht kan verschillende oorzaken hebben, die helaas niet allemaal te verhelpen zijn. Wel kan je door de symptomen van eczeem te bestrijden de klachten verminderen, zodat je er minder last van hebt. Een verzorgende gezichtsbehandeling die de huid hydrateert kan je klachten bijvoorbeeld verminderen. Maar er is nog meer mogelijk om je klachten te verminderen.

Wat is eczeem?

Eczeem is een van de meest voorkomende huidproblemen. Het is een ontstekingsreactie in je huid. Je herkent het aan rode plekken met kleine blaasjes of schilfering van de huid. Ook zie je dat de huid zwellingen vertoont of rode bultjes en korstjes krijgt. Bovendien jeuken de eczeem plekken behoorlijk. Ongeveer een op de vijf tot tien kinderen heeft last van eczeem en drie tot vijf procent van de volwassenen. Je huid is een belangrijke barrière, die vocht vasthoudt en je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Door het eczeem is deze barrière beschadigd. Daardoor wordt de huid met eczeem erg droog en kan het zelfs pijnlijk worden. Eczeem wordt voor een groot deel door erfelijke aanleg bepaald, maar ook interne en externe factoren spelen een rol bij eczeem. Zo kan het erger worden door bijvoorbeeld droge lucht, zeep, zweten en schoonmaakmiddelen.

Soorten eczeem in het gezicht

 

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem wordt ook constitutioneel eczeem genoemd. Het komt vooral voor in het gezicht en ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Je ziet het vooral op de wangen en de kin. Op latere leeftijd verschijnen de eczeem plekken ook op andere plekken van het gezicht, bijvoorbeeld op de oogleden en de bovenlip. Atopisch eczeem gaat bij kinderen vaak ook gepaard met allergieën, meestal een voedselallergie, hooikoorts of astma.

Allergisch contacteczeem

Uit de naam kan je al opmaken wat de oorzaak van dit type eczeem is. Het is een allergische reactie van de huid op iets wat je hebt aangeraakt. Het eczeem komt daarom vooral voor op de handen en in het gezicht. Contacteczeem in het gezicht wordt vooral veroorzaakt door bestanddelen in je make-up, crème of zalf die je gebruikt. Ze kunnen overal in het gezicht voorkomen, maar je ziet het eczeem vooral bij het oog, op de huid bij je mond en langs de haarlijn.

Mondhoekeczeem

Mondhoekeczeem zit in de mondhoeken, zoals de naam al zegt. Je ziet het zowel bij kinderen als bij volwassenen, maar komt het meeste voor bij baby’s. De belangrijkste oorzaak van dit type eczeem is speeksel dat is de mondhoeken ophoopt. Dat veroorzaakt irritatie van de huid. Omdat baby’s en kleine kinderen veel kwijlen, hebben zij meer last van dit type eczeem. Daarnaast kan huidveroudering en droge huid een oorzaak zijn. Het speeksel kan in rimpels rondom de mond ophopen en irritatie veroorzaken.

Clownseczeem

Clownseczeem is een stuk minder grappig dan de naam doet vermoeden. De naam komt namelijk van de plaatsten waar het eczeem voorkomt, dat is ook de plek waar de rode mond van een clown wordt geschminkt. Vooral vrouwen tussen twintig en vijfenveertig jaar oud krijgen last van dit type eczeem. Vaak wordt clownseczeem veroorzaakt of verergerd door het gebruik van cosmetica of crèmes.

Stress eczeem

Stress eczeem wordt zoals de naam al zegt veroorzaakt door stress. Stress heeft een slechte invloed op je gezondheid en ook op je huid. Het kan dus ook eczeem veroorzaken. De beste manier om dit type eczeem te behandelen is dan ook stress zo veel mogelijk te vermijden. Dat kan bijvoorbeeld door bewust te ontspannen, regelmatig te sporten en meditatieoefeningen te doen.

Eczeem in het gezicht behandelen

Om eczeem echt te kunnen behandelen moet de oorzaak gevonden worden. Hiervoor moet je onderzocht worden door een dermatoloog. Als je eczeem is ontstaan door een contactallergie dan is het belangrijk om contact met de stoffen waar je allergisch voor bent te vermijden. Ook kan het eczeem ontstaan door make-up of door een verzorgingsproduct. Dan is stoppen met dat product natuurlijk de beste manier om het eczeem te behandelen. Voor de droge eczeem plekken gebruik je een vette zalf of crème die de huid minder droog maakt, de jeuk vermindert en helpt bij huidverbetering. Voor het beste resultaat smeer je meerdere keren per dag een dunne laag op de aangetaste plekken. Probeer niet aan de plekken te krabben. Het kan je korte verlichting geven van de jeuk, maar je beschadigt je huid en op de lange termijn worden je klachten hier alleen maar erger van. Wees bovendien voorzichtig met water. Ga niet te lang in bad en douche niet te lang. Water droogt de huid uit.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp +31682437778