Eczeem door stress – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Eczeem door stress


Eczeem door stress vermijden

Stress kan voor mentale klachten zorgen, zoals onrust, slecht slapen en vermoeidheid. Maar stress kan ook verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Stress kan bijvoorbeeld zorgen voor uitbraken van eczeem. Atopische eczeem is weliswaar erfelijk, maar door stress kan je natuurlijke weerstand verminderen waardoor jouw eczeemklachten weer kunnen oplaaien of erger worden. Eczeem en stress zijn dus nauw met elkaar verbonden. Met een huidanalyse kan je je huidproblemen door de huidtherapeut in kaart laten brengen en een huid verbeterende behandeling starten.

Hoe wordt eczeem door stress veroorzaakt?

Uit onderzoek is geleken dat stress en huidproblemen nauw met elkaar verbonden zijn. Niet alle eczeem wordt door stress veroorzaakt en niet iedereen met stress krijgt eczeem. Het is namelijk voor een groot deel erfelijk bepaald. Stress verstoort echter allerlei processen in je lichaam. Het zorgt ervoor dat je hormoonspiegel verandert, want er worden meer stresshormonen aangemaakt. Cortisol, het stresshormoon, vertraagt het herstel van je huid en dus ook het herstel van je eczeemklachten. De doorbloeding in je lijf verandert, zelfs je ademhaling is anders. Dat heeft allemaal invloed op je lichamelijke gezondheid en dus ook op je huid. Er kan eczeem in je gezicht ontstaan door stress of je kan last krijgen van eczeem plekken op je armen en benen. Daarnaast kunnen oplevingen van je eczeemklachten door stress veel langer aanhouden. Stress is dus geen directe oorzaak van je eczeem, maar het is wel een trigger voor het ontstaan van eczeem. Stress heeft vooral invloed op twee soorten eczeem, atopisch en soborroïsch eczeem.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een erfelijke variant van eczeem. Het ontstaat al bij jonge kinderen, maar omdat het ook in een chronische vorm voorkomt, hebben sommige volwassenen er ook nog steeds last van. Atopisch eczeem wordt veroorzaakt door een tekort aan een eiwit, fillagrine. Fillagrine zit in de huid en zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt. Bij stress maak je stoffen aan, waardoor het fillagrine wordt afgebroken. Dat maakt je huid kwetsbaar en droogt de huid uit. Hierdoor krijgt de ontstekingsreactie van het eczeem meer kans en kunnen de plekken eczeem door stress groter worden.

Soborroïsch eczeem

Soborroïsch eczeem ontstaat door verstoringen in de talgproductie. Door te veel aan talg raken de poriën verstopt. Je talgproductie kan in de war raken door te veel testosteron of een tekort aan vitamine A. Maar het kan ook ontstaan als je veel cortisol aanmaakt. Cortisol is een hormoon dat je aanmaakt bij stress. Stress veroorzaakt dus soborroïsch eczeem door de talgproductie te verstoren Ook andere huidproblemen worden door stress veroorzaakt. Acné is namelijk ook een gevolg van te veel talg.

Hoe kan je eczeem door stress voorkomen?

Om stress eczeem te voorkomen moet je eerst weten wat de oorzaak is van het eczeem. Ligt het aan een tekort aan fillagrine of aan een overschot aan talg. Een dermatoloog of huidspecialist kan dit door middel van een huidanalyse onderzoeken en je daarin adviseren. Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen.

Stress voorkomen

Als je eczeem door stress wordt veroorzaakt, kan je het ook voorkomen door je stress te verminderen. Maar met een drukke baan, huishouden, een gezin en hobby’s is dat niet makkelijk. Toch kan je zelf stress voorkomen. Dat doe je allereerst door de bron van je stress te herkennen. Als je de bron van je stress kan verminderen of zelfs helemaal kan stoppen, zal ook je gezondheid vooruitgaan. Als je veel stress ervaart op je werk, kan je uitzoeken waar deze stress vandaan komt. Zijn het specifieke taken, is de werkdruk te hoog of stel je onrealistische doelen voor jezelf? Als het dat laatste is, kan je er zelf iets aan doen, anders kan je met je leidinggevende of collega’s praten om een oplossing te zoeken. Als het huishouden een bron van stress is, kan je het misschien uitbesteden? Door de bron van de stress op te lossen, kan je ook je stressklachten oplossen.

Mindfulness

Wat ook kan helpen tegen stress is mindfulness. Met mindfulness ben je bewust bezig met wat je op dat moment aan het doen bent. Je werkt dus niet meer op de automatische piloot, maar probeert je volledig te richten op je taak. Daardoor krijg je minder last van prikkels die je niet alleen afleiden maar ook voor onrust zorgen. Laat je tijdens je werk dus niet afleiden door gesprekken van collega’s die niet relevant zijn voor jou. Als je met een collega praat, laat je dan niet afleiden door binnenkomende mails. Maak thuis bewust tijd voor je partner en je gezin. En heel belangrijk, neem bewust tijd voor jezelf om iets te doen wat je leuk vindt of te ontspannen. Van iets leuks ontspan je namelijk veel beter dan van zinloos zitten zappen voor de tv.

Leren ontspannen

Je stress kan je loslaten als je jezelf leert ontspannen. Als de stress lastig uit de weg gegaan kan worden, moet je leren om de stress los te laten. Dat doe je vooral door bewust te ontspannen. Plan een kwartier of een half uur in om na een drukke dag helemaal tot rust te komen. Dat kan je doen door te mediteren, een boek te lezen, te wandelen of iets anders te doen waar je van ontspant. Het gaat er vooral om dat je je er bewust van bent dat je gaat ontspannen. Door de druk los te laten kan je ook de stress laten varen. Als je jezelf gestrest voelt, helpt het ook om je helemaal uit te rekken. Dat kost je maar een minuut en het zorgt ervoor dat je lichaam ontspant, waardoor je ook mentaal beter kan ontspannen.

Accepteer stress

Soms zit je gewoon even in een stressvolle periode. Omdat je een nieuwe baan hebt, gaat verhuizen of omdat je een emotionele gebeurtenis meemaakt. Dat is heel vervelend, maar op dat moment kan je weinig aan de stress doen. Je druk maken over het feit dat je stress hebt, maakt je klachten alleen maar erger. Ook je stress eczeem kan hierdoor verergeren. Om dat te voorkomen kan je het beste accepteren dat je in een periode zit met veel stress en jezelf realiseren dat dat over zal gaan. Door te accepteren verminder je de stress door de situatie.

Histamine in je voeding vermijden

Histamine zorgt voor de afbraak van fillagrine in je voeding. Het eczeem kan dus door voeding verergeren. Je vindt histamine in veel verschillende voedingsmiddelen en het wordt daarom lastig om volledig te vermijden. Het komt vooral voor in zuivelproducten en vlees, maar ook in vis, verschillende soorten groente en in olijven. Door minder van deze voedingsmiddelen te eten hou je het fillagrine gehalte in je huid in stand, waardoor je huid beter bestand is tegen het eczeem.

Andere voedingstips tegen eczeem

Gezond en gevarieerd eten is goed voor je en helpt ook tegen stress eczeem. Zorg dat je voeding voldoende vitamine C bevat, want dat is goed voor het bindweefsel van je huid. Zwavel in je voeding bevordert de aanmaak van collageen, want je huid soepel houdt. Ook vitamine A en omega 3 zijn goed voor de gezondheid van je huid. Zorg daarnaast dat je niet te veel verzadigd vet eet. Dat zit vooral in vlees en bewerkt voedsel zoals koekjes en snacks. Voldoende drinken is ook goed tegen eczeem. Een goed gehydrateerde huid is namelijk minder gevoelig voor eczeem.

Stress en eczeem

Zoals je ziet is, is stress een belangrijke factor bij eczeem. Zelfs als jouw eczeem erfelijk bepaald is, kan stress ervoor zorgen dat je eczeem weer de kop opsteekt of erger wordt. Maar stress op zichzelf is niet slecht. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam, die ervoor zorgt dat je er klaar voor bent als er iets gebeurt. Stress wordt pas een probleem als het chronisch wordt. Je lichaam bevindt zich continue in staat van paraatheid en dat is niet gezond. Leer te ontspannen en wees je bewust van stressmomenten. Dan kan je er ook iets aan doen. En als dat niet lukt en de rode jeukende plekken weer verschijnen, niet getreurd. Je eczeem zal weer minder worden als je stress vermindert. In de tussentijd kan je de plekken behandelen met een vette crème of vraag advies aan je dermatoloog. Door daarnaast op je voeding te letten en gevarieerd te eten met voldoende groente en fruit kan je je lichaam ondersteunen en helpen het eczeem te bestrijden.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat