Eczeem bij het oog – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Eczeem bij het oog


Eczeem bij het oog: wat kan je ertegen doen?

Eczeem is een vervelende huidaandoening die zorgt voor een schilferige huid die rood is en jeukt. Eczeem kan op alle plekken van je lichaam voorkomen. Het eczeem kan rond de ogen zitten, op je handen en op alle andere plekken op je lichaam. Eczeem bij het oog kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een allergische reactie. Maar je kan ook eczeem door stress krijgen. Door de locatie bij je ogen is het eczeem lastiger te behandelen dan eczeem op andere plekken van het lichaam. Niet alle stoffen zijn geschikt voor gebruik bij de ogen. Een huidspecialist kan je adviseren over de beste gezichtsbehandeling om je eczeem te bestrijden. Met een huidanalyse worden je huidproblemen in kaart gebracht. Je ogen zijn namelijk erg gevoelig. Genoeg reden voor een apart artikel over eczeem en je ogen.

De oorzaak van eczeem rond je ogen

Eczeem rond je ogen kan verschillende oorzaken hebben. Wij noemen de meest voorkomende.

Atopisch eczeem bij je oog

Atopische eczeem wordt ook constitutioneel eczeem genoemd. Dit is het meest voorkomende type eczeem. Het begint vaak al op jonge leeftijd en veroorzaakt voornamelijk eczeemplekken in de plooien van je armen en benen en rond de ogen. Bij kinderen worden de klachten meestal na een aantal maanden of jaren minder, maar soms keren de eczeemklachten op volwassen leeftijd weer terug. Als het eczeem bij jouw ogen door atopisch eczeem wordt veroorzaakt, dan is er meestal geen andere factor dit het ontstaan van het eczeem heeft uitgelokt.

Contact allergisch eczeem

De naam zegt het al, deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door een contactallergie. Als dit eczeem rond het oog voorkomt dan is de boosdoener meestal cosmetica, zoals mascara, oogpotlood of oogschaduw. Maar het kan ook veroorzaakt worden door shampoo, je gezichtsreiniger of je dagcrème. Ook kan je per ongeluk met je handen iets op of bij je ogen hebben gesmeerd, waar je allergisch voor bent. Vaak is het dan zo, dat de stof op je handen of op andere plekken niet voor een allergische reactie zorgt, maar wel eczeem veroorzaakt bij je ogen. Tot slot kan eczeem bij je ogen ook veroorzaakt worden door allergenen die door de lucht zweven, denk bijvoorbeeld aan pollen of de huisstofmijt. Dan zie je het eczeem vooral op de randen van de ogen en de oogleden.

Irritatie eczeem

Dit type eczeem wordt veroorzaakt door irritatie bij de ogen. Dat kan komen omdat je een verkeerde reinigingsmelk of -lotion gebruikt of doordat je vaak in je ogen wrijft. Als je last hebt van je ogen door hooikoorts of droge lucht, gaan je ogen jeuken. Door veel te wrijven raakt je huid bij je ogen geïrriteerd en kan de huid ontstoken raken. De irritatie kan ook optreden door tranen. De irritatie en ontstekingsreactie van de huid zorgt voor het eczeem onder de ogen en erboven.

Hoe herken je eczeem bij je oog?

Eczeem herken je aan de rode, schilferige plekken. Vaak gaan deze plekken gepaard met jeuk. Daarnaast moet je, eventueel met hulp van een arts bepalen van welk type eczeem je last hebt om de juiste behandeling te kunnen kiezen. Irritatie eczeem is het makkelijkst te herkennen. Het eczeem komt vooral voor aan de haarrand en waarschijnlijk weet je zelf wel dat je vaak op deze plekken wrijft of jeukt. Contactallergie en atopisch eczeem zijn lastiger van elkaar te onderscheiden. Een contactallergie is aan te tonen door een allergietest te doen. Dit kan de dermatoloog voor je doen. Als er niets uit deze tests komt, kan atopisch eczeem worden vastgesteld.

Hoe kan je eczeem bij je ogen behandelen?

Als het eczeem een duidelijke oorzaak heeft, is het oplossen van de oorzaak de beste manier om het eczeem tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij contact allergisch eczeem kan je stoppen met de mascara of crème die de allergische reactie veroorzaakt. Dan komt je huid weer tot rust en verdwijnt het eczeem. Maar soms kan je de oorzaak niet oplossen. Gelukkig zijn er dan behandelingen, die de klachten verminderen. Bij je ogen kan je echter niet alle middelen tegen eczeem gebruiken. Behandelingen als een fruitzuurpeeling zijn niet geschikt voor de dunne huid rond je ogen en sommige crèmes bevatten bestanddelen die je ogen irriteren. Vraag daarom voor gebruik advies aan je dermatoloog of de drogist. De volgende middelen zijn wel geschikt voor het eczeem bij je ogen.

Corticosteroïdzalf

Bij eczeem bij je ogen kan corticosteroïden zalf goed helpen. Deze zalf is geschikt voor alle typen eczeem en kan dus ook gebruikt worden als je niet weet van welk type je last hebt. De zalf is echter alleen geschikt voor kortdurend gebruik en kan alleen in lage doseringen worden gebruikt. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan er namelijk voor zorgen dat de huid dunner wordt en de huid rond je ogen is al behoorlijk dus. Daarnaast kan langdurig gebruik leiden tot een verhoogde oogboldruk en staar. Het is dus belangrijk om corticosteroïdzalf kort te gebruiken en alleen in overleg met je arts.

Calcineurine-remmende zalf

Calcineurineremmers remmen het immuunsysteem Eczeem. Het ontstaat namelijk doordat je immuunsysteem overdreven reageert op normale stoffen. Het voordeel van dit type zalf is dat je de zalf langdurig kan gebruiken zonder nadelige gevolgen zoals een dunnere huid. Het nadeel van deze zalf is dat je klachten toenemen als je begint met de zalf. Dit kan enkele dagen duren. Pas daarna nemen de klachten weer af. De calcineurine-remmende zalf is veilig voor gebruik rondom je ogen en is vooral geschikt als je last hebt van atopisch eczeem.

Onderhoudszalf

Naast zalf die het eczeem verminderen of zelfs een halt toeroepen, is er ook zalf die de symptomen bestrijdt. Hiervoor heb je vaak geen recept van een arts nodig en je kan de zelf gewoon bij de drogist krijgen. Een verzorgende zalf gaat de droge huid tegen die door het eczeem is ontstaan. Je kan het beste een zalf gebruiken zonder toegevoegde geurstoffen en conserveringsmiddelen. Controleer voor gebruik ook altijd of de zalf geschikt is om bij eczeem aan de ogen te gebruiken.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat