donkere pigmentvlekken – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

donkere pigmentvlekken


De beste manier om donkere pigmentvlekken te voorkomen

Een donkere vlek op de huid is meestal een pigmentvlek. Je vindt deze donkere vlekken in het gezicht, op armen en benen en op andere plaatsen die regelmatig met de zon in aanraking komen. Iedereen heeft hier wel last van, maar als jij ze storend vind en je donkere pigmentvlekken wil verwijderen, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld een microneedling behandeling die de ophoping van pigment op kan lossen. Ook een peeling kan pigmentvlekken verminderen of zelfs laten verwijderen. Heb je last van witte pigmentvlekken of een donker zwangerschapsmasker? Ook dan zijn er verschillende behandelingen die je kunnen helpen.

 

Wat zijn donkere pigmentvlekken?

Pigment is de stof die je huid bruin laat kleuren. Het wordt aangemaakt door pigmentcellen. Als je huid in aanraking komt met zonlicht wordt er pigment aangemaakt om je huid te beschermen. Hierdoor wordt je bruin, als je veel in de zon bent. Maar soms wordt het natuurlijke proces van pigment aanmaken verstoord. Dan wordt er op een bepaalde plek te veel pigment aangemaakt. Dat heet hyperpigmentatie en zorgt voor een donkere pigmentvlek. De oorzaak van bruine vlekken in het gezicht of op andere plaatsen is vaak de zon, maar donkere pigmentvlekken kunnen ook onder invloed van hormonen ontstaan.

 

Verschillende soorten donkere vlekken op de huid

Bruine pigmentvlekken zijn er in diverse vormen. Wij zetten de meest voorkomende donkere vlekken op je huid voor je op een rij. Om de bruine pigmentvlekken succesvol te kunnen verwijderen, moet je namelijk weten wat voor soort bruine vlek je op je huid hebt.

 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie: deze komen het meeste voor. Ze zijn het gevolg van een ontsteking in de huid, zoals acne. Na de ontsteking wordt de huid vaak rood, omdat deze moet genezen. Als de huid tijdens het genezen veel in de zon komt, kan er een donkere vlek in de huid ontstaan.
 • Sproeten: De meest bekende donkere pigmentvlekken zijn sproeten. Dit zijn oppervlakkige ophopingen van pigment die vaak al bij kinderen ontstaan. Sproeten zijn bruine vlekken in het gezicht en op de armen, omdat deze lichaamsdelen het meest in aanraking komen met de zon.
 • Lentigo solaris: deze donkere vlekken op de huid worden ook bruine ouderdomsvlekken genoemd, omdat ze vanaf middelbare leeftijd ontstaan. Ze ontstaan door blootstelling aan de zon en zijn dus vooral te vinden in het gezicht en op de handen en armen.

 

Hoe kan ik het beste bruine vlekken in het gezicht voorkomen

Hoewel pigmentvlekken behandeld kunnen worden, is het beter en eenvoudiger om ze te voorkomen. Vaak komen donkere pigmentvlekken in je gezicht voor, omdat je gezicht nu eenmaal het meeste in de zon komt. Bruine vlekken in je gezicht kun je dan ook het beste voorkomen door je te beschermen tegen de zon. Je gezicht bescherm je met een zonnebrandcrème met een SPF factor van minimaal 30. Door dagelijks een dagcrème met UV-filter te gebruiken bescherm je je gezicht. En andere oorzaak van donkere pigmentvlekken in het gezicht is acné. Door je acné goed te behandelen, kun je het ontstaan van deze donkere vlekken voorkomen. Als je al last hebt van vlekken, dan zijn er verschillende manier op de donkere vlekken in je gezicht te verwijderen.

 

Donkere pigmentvlekken verwijderen

Als je je donkere pigmentvlekken op een effectieve manier wil verminderen, dan is het tijd om een professional in te schakelen. Een huidtherapeut kan jouw huid en pigmentvlekken beoordelen en zo de beste behandelmethode vaststellen. Om donkere pigmentvlekken te verwijderen kan de therapeut gebruik maken van een peeling, microdermabrasie of microneedling of een combinatie van verschillende behandelingen.

 

Donkere vlekken op handen behandelen met microneedling

Microneedling is een behandeling waarbij met miniscule naaldjes in een dermapen de huid beschadigd wordt om bruine vlekken op de handen te verwijderen. Door deze beschadigingen wordt jouw huid gestimuleerd om aan de slag te gaan. Er wordt nieuw collageen en elastine aangemaakt in de huid, waardoor deze er jongere uitziet. Ook kunnen op deze manier ophopingen van pigment aangepakt worden. De donkere pigmentvlekken verminderen en tegelijkertijd wordt je huid strakker, waardoor je er jonger uit ziet. Om donkere vlekken op de huid te verwijderen wordt de microneedling behandeling vaak gecombineerd met een peeling.

 

Donkere vlekken in het gezicht behandelen met een peeling

Bij een peeling wordt er een combinatie van zuren aangebracht op de huid. Vaak wordt er gebruik gemaakt van fruitzuur. Deze zuren trekken in de huid en verwijderen de dode huidcellen. Een peeling verwijdert deze cellen dieper dan wanneer je bijvoorbeeld scrubt. Het is een goede methode op bruine ouderdomsvlekken te verwijderen. Als je de peeling combineert met een behandeling met de Dermapen trekt de peeling nog dieper in de huid. Door het verwijderen van de dode huidcellen wordt je huid gestimuleerd om zich te vernieuwen. Een jongere huid is minder vatbaar voor pigmentvlekken en ziet er strakker uit. Er kunnen donkere vlekken na de peeling ontstaan, omdat de huid zich aan het herstellen is, maar deze trekken weer weg.

  Enthousiast geworden?
  Maak een afspraak

  Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
  We zien je graag in de salon.


  WhatsApp +31682437778