Collageen tegen rimpels – Utrechtse Schoonheid
Schoonheidssalon Utrechtse Schoonheid zoekt een ambiteuze, ervaren schoonheidsspecialiste. Meer informatie

Collageen tegen rimpels


Werkt collageen echt tegen rimpels?

Collageen is een lichaamseigen stof die in je huid zit. Dit eiwit zit in het bindweefsel van de huid, maar het zit ook in je botten en bloedvaten. Het is dus een belangrijk eiwit. Als je ouder wordt, verlies je collageen, waardoor je huid dunner en slapper wordt. Dan kunnen er rimpels ontstaan. Deze huidveroudering begint rond je vijfentwintigste levensjaar en wordt vanaf een jaar of vijfendertig tot veertig meer zichtbaar. Hoe snel jouw huid veroudert is niet alleen genetisch bepaald, maar wordt ook bepaald door omgevingsfactoren en levensstijl. Als je het verloren collageen weer aanvult, kunnen je rimpels weer verdwijnen en ziet je huid er weer jonger en gezonder uit. Maar hoe doe je dat?

 

Welke behandeling met collageen tegen rimpels werkt het beste?

In allerlei beautyproducten zit collageen. Van crèmes tot lippenstiften. Alle anti-rimpelcrèmes claimen natuurlijk dat zij het beste product zijn tegen rimpels. Ook schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten bieden gezichtsbehandelingen aan om huidveroudering tegen te gaan en het collageen weer aan te vullen. Een dermapen behandeling of fruitzuurbehandeling stimuleren de aanmaak van collageen. Maar als dat niet meer voldoende is, zijn er ook behandelingen om het collageen direct aan te vullen. Maar hoe weet je nu wat echt het beste is? Wij zetten de verschillende behandelingen met collageen op een rij en vertellen je hoe goed ze werken.

 

Collageen in crèmes

Omdat collageen in de huid zorgt dat je geen rimpels hebt, kan je misschien denken dat een crème met collageen ook rimpels kan voorkomen. Helaas klopt dat niet. Collageen kan namelijk helemaal niet in de huid worden opgenomen als je het erop smeert. Door de grote structuur van het eiwit kan het niet door de buitenste huidlaag heen dringen. Collageen kan er wel voor zorgen dat je huid goed hydrateert, maar het gaat dus geen huidveroudering tegen. Dan kan je beter een crème gebruiken die de aanmaak van collageen in de huid stimuleert. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een crème met vitamine C. Ook kan je een crème gebruiken met ingrediënten die de afbraak van het collageen in je huid afremmen, bijvoorbeeld het enzym MMP. Als je de aanmaak van collageen in je huid stimuleert en tegelijkertijd de afbraak van het collageen vertraagt, hou je dus meer collageen in je huid over. Dan is je huid strakker en elastischer, waardoor je minder rimpels hebt. Ook geeft het je huid een beter kleur waardoor je er jonger uitziet.

 

Collageen in je voeding

Je ziet steeds meer voedingssupplementen met collageen, maar er zijn ook verschillende voedingsmiddelen waarin veel collageen zit. Als je collageen eet, wordt dat in je maag en darmen afgebroken tot peptiden. Deze komen in je bloed terecht en stimuleren de aanmaak van collageen in je lichaam. Het is dus belangrijk om genoeg collageen via je voeding binnen te krijgen voor gezonde botten en tegen huidveroudering. Om meer collageen binnen te krijgen kan je avocado’s, rood fruit of rode groente, knoflook, vis en citrusvruchten eten. Of je kiest voor een pil of een poeder om elke dag in te nemen. Ook zijn er tegenwoordig drankjes die extra collageen bevatten. Hoewel er wat discussie is of het innemen van collageen echt helpt tegen rimpels zijn er studies waaruit is gebleken dat rimpels afnemen als je meer collageen eet. Het effect is te zien vanaf vier tot acht weken na inname. Tijdens de studie kreeg een controlegroep een placebo en het verschil was duidelijk te zien. Bovendien schaadt het niet als je je aan de aanbevolen doseringen houdt. Je kunt het dus gerust even proberen en kijken of je effect ziet.

 

Collageen injecties

Bij een collageen injectie wordt het collageen rechtstreeks onder je huid geïnjecteerd. Je hebt er dan dus geen last van dat het collageen eerst wordt afgebroken of opgenomen moet worden in je huid. Door de huid bij de rimpels met collageen te injecteren wordt de ruimte onder de rimpel opgevuld en verdwijnt de rimpel. Omdat collageen een lichaamseigen stof is, wordt het wel na verloop van tijd afgebroken. Voor een blijvend resultaat moet je daarom de behandeling elke drie tot zes maanden herhalen. Dat kan aardig in de papier lopen. Daarom gebeurt het injecteren met collageen niet meer zo vaak. Tegenwoordig wordt er vaker hyaluronzuur gebruikt om in rimpels te injecteren. Dit wordt namelijk minder snel afgebroken, waardoor de behandeling minder vaak herhaald hoeft te worden. De huidtherapeut kan je adviseren of je beter collageen of hyaluronzuur kan gebruiken om je rimpels op te vullen.

 

Werkt collageen tegen rimpels?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat collageen helpt tegen rimpels. Collageen zorgt in de huid voor elasticiteit en zorgt dus dat je minder rimpels hebt. Onder invloed van leeftijd en andere factoren die huidveroudering veroorzaken, vermindert het collageen in je huid, waardoor er rimpels verschijnen. Door het collageen in de huid weer aan te vullen of de aanmaak ervan te stimuleren kan je de rimpels weer verminderen en zelfs laten verdwijnen. Maar wat is nu de beste methode om het collageen in de huid aan te vullen?

 

Welke behandeling met collageen tegen rimpels werkt het beste?

Zoals je hebt gezien, zijn er drie manieren om het collageen in je lichaam aan te vullen. Je kunt een crème gebruiken, het oraal innemen of laten injecteren. Welke methode voor jou het beste is, is afhankelijk van wat jij verwacht van je collageen behandeling. Een injectie is het meest effectief, omdat je het collageen dan direct aanbrengt op de plek waar het nodig is, in de rimpel. Het nadeel is dat dit ook de duurste methode is. Bovendien duurt het effect maar kort en moet je het dus regelmatig herhalen. Met de juiste voeding kan je zorgen voor meer collageen in je huid. Als je het moeilijk vindt om via gewone voeding genoeg collageen binnen te krijgen, is een voedingssupplement een uitkomst. Dat kan met een pil of capsules, maar er zijn ook drankjes met collageen. Doordat je dit elke dag gewoon thuis kan innemen, houd je het collageen in je huid op peil. Crèmes met collageen helpen ook goed tegen rimpels, maar vooral bij fijne lijntjes omdat ze de huid hydrateren, niet omdat ze het collageen in de huid aanvullen. Dan kan je beter een crème gebruiken die de aanmaak van collageen stimuleert. De huidtherapeut kan je goed adviseren welke crème voor jou he beste werkt.

 

Advies over collageen tegen rimpels

Om te bepalen welke behadeling tegen rimpels jij wil, ga je allereerst natuurlijk uit van je budget. Daarnaast kan je een huidtherapeut om advies vragen. Als je zeker wil weten wat voor jouw huid het beste is, kan je een DNA-test laten doen. Daarmee wordt een genetisch profiel van jouw huid gemaakt, zodat duidelijk is wat jouw huid nodig heeft en wat juist niet goed is. Zo kan ook bepaald worden of jij het meeste baat hebt bij een crème met collageen tegen rimpels of dat je juist beter een crème kan gebruiken die de afbraak van het collageen vertraagt. Zo kan je direct de meest effectieve behandeling uitkiezen en hoef je niet eerst van alles uit te proberen voordat je succes hebt.

    Enthousiast geworden?
    Maak een afspraak

    Online via het contactformulier of telefonisch via 06 824 377 78.
    We zien je graag in de salon.


    WhatsApp chat